В урочистій церемонії підписання у штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку взяли участь держсекретар США Джон Керрі, віце-прем'єр Китаю Чжан Гаол і французький президент Франсуа Олланд, передає «ВВС-Україна». 

Остаточний варіант документа, який прийняли в грудні учасники кліматичної конференції в Парижі, передбачає зобов'язання скоротити викиди в атмосферу.

Учасники угоди зобов'язалися не дати атмосфері потеплішати до 2100 року більш ніж на 2 градуси за Цельсієм.

Документ також передбачає виділення країнам, що розвиваються 100 млрд доларів на боротьбу зі шкідливими викидами в атмосферу.

Генсек ООН Пан Гі Мун закликав країни терміново ратифікувати угоду. Найбільші забруднювачі - США і Китай заявили, що ратифікують угоду вже цього року.

Ключову роль в реалізації угоди відіграють Китай і США – на їхню частку припадає 40 відсотків загальносвітових викидів. При розробці попередніх угод між цими країнами спостерігалися розбіжності, проте цього разу обидві країни виступають за якнайшвидший вступ договору в силу, відзначає «Радіо Свобода». 

Держсекретар США Джон Керрі, виступаючи на церемонії підписання в Нью-Йорку, зазначив, що середня річна температура в 2016 році може стати найвищою в історії метео-спостережень, побивши рекорд 2015 року.

Підписання угоди приурочене до Міжнародного Дня Землі, який відзначають 22 квітня.

ІА "Вголос": НОВИНИ