Про це глава МЗС Павло Клімкін сказав за підсумками засідання Генеральної асамблеї ООН, на якому Україну обрано непостійним членом РБ ООН, передає «УНІАН». 

Міністр зазначив, що з обранням України непостійним членом до Ради безпеки ООН, порядок денний на засіданнях повинен бути всебічним.

«Ми будемо боротися на Раді безпеки за те, щоб увесь порядок денний стосувався миру у світі, стабільності та світової безпеки. Але там будуть питання, які мають особливе значення для України. І для мене трагедія MH17 є однією із таких справ. Тому що перш за все ми повинні чітко притягнути винних злочинців до правосуддя, і для цього ми повинні мати правовий механізм. Ми потребуємо відповідального, неупередженого та прозорого правового механізму. Що може бути кращим варіантом, ніж схвалення такого механізму Радою безпеки?», - заявив Клімкін.

Міністр запевнив, що Україна буде підтримувати усі зусилля міжнародної спільноти для досягнення стабільності та безпеки у світі.

«Ми будемо кращим захисником та стражем Статуту ООН, тому що зараз ми розуміємо велику цінність миру та безпеки», - підкреслив Клімкін.

Нагадаємо, сьогодні в ході засідання Генеральної асамблеї ООН обрано п'ять непостійних членів Радбезу ООН на період 2016-2017 років: ними стали Україна, Єгипет, Сенегал, Уругвай, Японія. 

Після оприлюднення звіту Нідерландів про рейс МН17 Україна заявила, що в Раді Безпеки ООН можуть повторно розглянути створення міжнародного трибуналу по справі збитого російською ракетою літака МН17. 

20 липня Радбез ООН провів закриту зустріч, на якій обговорив створення міжнародного трибуналу для розслідування катастрофи малайзійського «Боїнга» на Донбасі.

Утім 29 липня Росія застосувала своє право вето і таким чином заблокувала створення міжнародного трибуналу

Малайзія наполягає на створенні міжнародного трибуналу для притягнення до відповідальності винних в авіакатастрофі літака Малайзійських авіаліній «Боїнг», який збили над Донеччиною.

Згодом низка країн заявили про створення трибуналу в обхід ООН. Зокрема, таку ідею підтримують АвстраліяВеликобританія та Нідерланди

Літак «Боїнг-777» рейсу MH17 Амстердам – Куала-Лумпур авіакомпанії «Малайзійські авіалінії» був збитий над Донбасом 17 липня; загинули всі 298 людей, які були в ньому. Більшість жертв була громадянами Нідерландів, тому Україна передала розслідування цій державі.

Сепаратисти спершу святкували успішне збиття літака, вважаючи, що то український військовий транспортник. Потім вони почали заперечувати свою причетність і стирати свої попередні повідомлення в соціальних мережах.

Україна і значна частина світової спільноти вважає, що літак збили з наданої Росією потужної системи протиповітряної оборони проросійські сепаратисти чи й російські військові; Росія без успіху намагається скласти вину на українську сторону.

ІА "Вголос": НОВИНИ