Українці, які пройшли повний курс імунізації від COVID-19, можуть отримати Міжнародне свідоцтво про вакцинацію або згенерувати COVID-сертифікат.

Повідомляє  Міністерство здоров’я України у соціальній мережі “Фейсбук”

Як йдеться у повідомленні, це можна зробити відразу після отримання другої дози для дводозних антиковідних вакцин та на 14-й день після щеплення однодозною вакциною (наприклад Johnson & Johnson).

 Міжнародне свідоцтво

Міжнародне свідоцтво про вакцинацію – це український документ, який використовується для закордонних подорожей та відповідає міжнародним медико-санітарним нормам. Він свідчить про те, що людина повністю вакцинована проти COVID-19.

Свідоцтво містить персональні дані пацієнта, а також інформацію про вакцинацію: назву вакцини та дату імунізації.

До свідоцтва вноситься номер  закордонного паспорта. Ім’я має бути записане в свідоцтві латинкою так само, як у закордонному паспорті.

Документ використовують для закордонних подорожей.

«Ковідний» сертифікат

«Ковідний» сертифікат – це аналог цифрового COVID-сертифіката ЄС, який свідчить про вакцинацію, негативні результати ПЛР-тестів чи про одужання після COVID-19. Він базується на основі даних, що внесені лікарем в електронній медичній картці.

Електронний внутрішній ковідний сертифікат  планують використовувати на час імовірного посилення карантину в Україні

У Міністерстві зазначають, “зелений” COVID-сертифікат вже доступний для всіх користувачів застосунку Дія.“ Жовтий” СOVID-сертифікат можна згенерувати для користувачів iOS, а Android очікує підтвердження від Google Play. 

Міжнародне свідоцтво про вакцинацію та “зелений” COVID-сертифікат діятиме протягом одного року, “жовтий” - протягом 120 днів.

Ігор Кузін, головний державний санітарний лікар під час брифінгу,  розповів, що при перетині кордону не спрацювало 0,2% COVID-сертифікатів.

«Це приблизно той обсяг, який можна вважати, що в середньому може буде підроблений або не валідний, або має якісь проблеми. І вже зараз більше ніж 30 кримінальних проваджень з приводу підробки сертифікатів, це спільна робота кіберполіції, нацполіції та СБУ», - сказав Кузін.

Він нагадав, що уряд ініціював зміни до кримінального кодексу, якими пропонує посилити відповідальність за підробку та використання документів про щеплення від особливо небезпечних інфекційних хвороб.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ