Відео виклав у своєму блозі на ресурсі «Обозреватель» народний депутат Борис Філатов.

16 травня о 14:30 в районі опорного пункту «Фасад» (це правий берег річки Сіверський Донець, протилежний від Щастя і наших основних позицій) під час несення служби на посту мол. сержант Євген З. (позивний «Жук») почув звук пострілів і короткий зойк. Заглянувши в траншею, «Жук» виявив свого товариша по службі, мол. сержанта Вадима Пугачова, що нерухомо лежав у траншеї вниз головою. Потім, почувши виразний тупіт ніг у заростях, приблизно за 40 метрів від траншеї, відкрив автоматний вогонь у напрямку тих, хто біжав.

Як пізніше він розповідав співтоваришам, за зойком зрозумів, що поранив одного з тих, хто намагався втекти. Після цього, викликавши підкріплення, намагався надати медичну допомогу Пугачову, який, як виявилося згодом, отримав 6 вогнепальних поранень, несумісних із життям. Потім прибули бійці 5-ї роти, а також окремої розвідроти 92 ОМБр, після чого було затримано російських розвідників.

Зазначають, що Євген З. – звичайний хлопець, числиться в ремроті 92 бригади, в цей час прикомандируваний до 5 роти 1 БТГ. На опорний пункт «Фасад» пішов служити добровольцем.

За словами лейтенанта Богдана К. (позивний «Рекс», командир взводу окремої розвідроти 92 ОМБр), він прибув на місце зіткнення разом з командиром бригади – полковником Віктором Н. і групою розвідників. Вони виявили, роззброїли поранених бійців противника і, надавши їм першу медичну допомогу, направили їх під охороною в польовий військовий госпіталь, розташований у місті Щастя.

Полонені під час затримання опору не чинили, поводилися гідно, за формою і відповідно до правил Конвенції про поводження з військовополоненими представилися військовослужбовцями 3 бригади спецназу ГРУ ГШ РФ, допомагали бійцям бригади в наданні їм медичної допомоги. Дізнавшись від полонених, що з ними був ще третій військовослужбовець, який зник, група під командуванням комбрига організувала пошук і переслідування цього третього диверсанта, проте пошуки не увінчалися успіхом, оскільки хлопці потрапили під мінометний обстріл з боку позицій супротивника.

У результаті було поранено одного військовослужбовця розвідроти (позивний «Вільха») і двох бійців батальйону «Айдар».
Бійці «Айдару» приєдналися до пошукової групи вже після полону російських військовослужбовців і до того моменту ніякої участі в операції не брали.

Зазначають, що ЗМІ з цього приводу опублікували помилкову інформацію. Мабуть, спиралися на недостовірні дані Григорія Максимця, який опублікував спростування у «Facebook».

І наостанок: Григорій Максимець, лікар «Айдару», розповідає про те, як полонених доставили в госпіталь.

ІА "Вголос": НОВИНИ