У четвер, 25 квітня, Верховна Рада заборонила українцям будувати домашні сонячні електростанції на землі.

Про це заявив голова асоціації споживачів електроенергії та комунальних послуг Андрій Герус на своїй сторінці у Facebook.

«Це було зроблено законом 8449-д, правка номер 24, автор О.Домбровський (БПП). При чому правка ставилася на голосування двічі», - написав він.

Сьогодні близько 10 тисяч українських сімей збудували домашні СЕС. Ще десятки тисяч або розглядали таку ідею, або почали будівництво. Найбільше постраждають ті, хто вже почали. Адже заборона вступає у дію негайно, з моменту публікації закону. Відтак, українці, які заплатили аванси, втрачають тисячі та десятки тисяч доларів.

«Також через таку несподіванку закриють сотні невеликих фірм, бізнесом яких було будувати ці дрібні СЕС»,- додав Герус.

Голова асоціації заявив, що дрібні СЕС можна було врегульовувати: або дозволяти будувати тільки, якщо є житловий будинок із споживанням, або знизити тариф на 10-20%.

«У цей же час, цей же закон дозволяє і далі до 2020 року будувати непотрібні нашій енергетиці гігантські сонячні станції на півдні України по »зеленому« тарифу втричі більше, аніж у Німеччині. Лідером таких будівництв є ДТЕК Ахметова, який планує до кінця року збудувати декілька сотень МВТ потужностей, отримати цей високий »зелений тариф« і працювати із ним до 2030 року», - заявив він.

Крім того, він додав,  «якби Зеленський вже мав повноваження, я би йому рекомендував ветувати закон і повернути у Раду із своїми зауваженнями на користь середнього класу. Як поступить Порошенко, не знаю, але оптимізму не відчуваю».

Як повідомляє "Інтерфакс-Україна", під час розгляду документа правку було відхилено, проте в. о. голови Комітету ВР з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Домбровський напередодні голосування за законопроект знову виніс її на розгляд, і Парламент усе ж затвердив її.

Отже, народні депутати запровадили умову отримання «зеленого» тарифу для СЕС потужністю до 50 кВт - установлення їх на дахах, фасадах будівель та інших капітальних спорудах. Умова почне діяти з 2020 року.

На сьогодні тариф на відпуск е/е в оптовий ринок для «домашніх» СЕС (їхня потужність - до 30 кВт, розміщення - без обмежень) становить 18 євроцентів, з наступного року він знизиться на 10%.

Як зазначив енергетичний експерт, співзасновник громадської організації Greencubator Андрій Зінченко, де-факто заборона встановлення домашніх наземних станцій на практиці призведе до того, що мало хто з українців зможе поставити СЕС більше ніж 10 кВт, оскільки на дахах не поміститься об'єкт більшої потужності.

На його думку, ситуації, коли деякі підприємці маніпулятивно встановлюють цілі «гірлянди» домашніх СЕС у покинутих селах, необхідно врегулювати іншим способом.

Нагадаємо, що у Зеленського відреагували на монополізацію Ахметовим енергоринку.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ