У Львові в «Будинку воїна» відбулося засідання регіональної ради «Ордену Святого Пантелеймона». На зустрічі зібралися медики та військові, які обговорили, як спільними зусиллями протистояти сучасній ситуації в державі. Головним гостем заходу став міністр охорони здоров’я у 2007-2010 рр. Василь Князевич.

Загалом зустріч відбулася у два етапи. Спершу згадали про вже нагороджених орденом учасників, а згодом обговорили створення нової медичної ініціативи.

Орден Святого Пантелеймона – це громадська відзнака у галузі охорони здоров’я, якою нагороджують за професіоналізм та милосердя. Її історія бере початок ще у 2009 році, коли вперше запровадили заохочувальну відзнаку «Хрест Пантелеймона Цілителя». Відтоді нею нагородили понад 20 діячів за видатні внески та здобутки. Серед них  Блаженніший Любомир (Гузар) та Митрополит Київський і всієї України Володимир. Згодом орден погодили три найбільші християнські церкви України.

З метою продовжити таку традицію у 2017 році вирішили запропонувати ще одну відзнаку за професіоналізм та милосердя «Орден Святого Пантелеймона». Тоді у Софійському соборі вперше відбувся всеукраїнський молебень за медиків. Це і стало початком традиції щорічного нагородження найкращих працівників у сфері охорони здоров'я. 

Тому на зустрічі згадали про одного із власників нагороди Ігоря Зінича, молодшого сержанта, який рятував життя поранених у новому терміналі Донецького аеропорту, після чого загинув під обвалами аеропорту у 2015 році. За героїчні подвиги Ігоря посмертно нагородили «Орденом Святого Пантелеймона».

«Насправді дуже важливо показувати тих людей, які  заслуговують на таке звання навіть більше, ніж ви можете собі уявити. Пробути 33 дні в цих пекельних умовах – справжній героїм. Тому потрібно нагадувати зараз про це», – зазначає кіборг та учасник бойових дій Олег Височанський.

 

 

 

Олег Височанський та Василь Князевич

 

 

Про загиблого героя Ксенія Клим, журналістка та волонтерка, зняла фільм «Останній медик. Ігор Зінич, позивний «Псих» у 2021 році.

«Якшо говорити про зміни, то ця історія перевертає свідомість. Тому моя головна мета – якомога більше розповісти про таких людей. Адже справді цей орден випав на груди тих, які цього достойні найбільше», – зазначає журналістка.

 

Окрім вже згаданих героїв, обговорили і нову ініціативу «Червоного Хреста» медичні навчання для населення. Зокрема, людей навчатимуть, як надати першу невідкладну допомогу та як діяти до того, поки приїде швидка. Такі навчання, запевняють спікери, допоможуть врятувати не одне життя. А планують їх проводити у місці зустрічі «Будинку воїна».

 «Це дуже потрібна програма, і я радий, що сьогодні ми змогли ухвалити таке важливе рішення. Адже вміти надати першу домедичну допомогу у наш час є просто необхідною справою. Утім таку програму можна розглядати не лише в контексті війни, а й загалом. Тому розуміємо, наскільки вона зараз актуальна», – розповідає голова Регіональної ради «Ордену Святого Пантелеймона» у Львівській області Олег Дуда.

 

 

 

Олег Дуда та Василь Князевич

 

 

Загалом спікери акцентують і на тому, що навчання зможе пройти кожен охочий. І наголошують, що хоча б одна людина з кожної сім’ї повинна такого навчитися.

 «Я вважаю, що у такій критичній ситуації  ми можемо знаходити неординарні шляхи її вирішення. І все те, що відбувається зараз, має піти нам руку. Тому я переконаний, що все населення повинно пройти такі курси. І зараз, коли зародилася така інціататива, Львів має чудову нагоду показати приклад першим», – підсумовує Василь Князевич.

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ