У зоні відчуження потрібно прибрати зайвий кітч і задати туризму правильний тон, який би нагадував про трагедію.

Про це повідомляє The Guardian.

Інтерес до місця ядерної катастрофи, яка сталася на Чорнобильській АЕС в 1986 році, сильно виріс із появою серіалу HBO. Але воно ще не стало місцем урочистості й роздумів.

«Минулого листопада я стояла в лісі у Прип’яті – міста, евакуйованого після вибуху реактора Чорнобильської АЕС, розташованого за 2 кілометри. І українські солдати то сміялися з мене, то кричали. На мені був незграбний захисний костюм, який я одягнула, коли вийшла з автобуса. Я нерозумно простягнула свої неприкриті руки й торкнулася верхівки тернистого куща. У Прип’яті ні до чого не можна торкатися. Тому у мене були проблеми», - пише на сторінках The Guardian Меган Нолан.

Раніше Чорнобиль був напрямком виключно для екстремальних туристів. Але він поступово відкрився масам завдяки доступності турів і появі базових приміщень. Інтерес до місця стрімко зріс через серіал «Чорнобиль» від каналу HBO, який перетворив на кінодраму період після вибуху реактора. Фільм став великим хітом з найкращими в історії оцінками на IMDb. Один туристичних операторів, який возить людей в зону відчуження, повідомив, що замовлення зросли на 40% цього місяця порівняно з травнем минулого року.

У самій Прип’яті серед покинутих атракціонів, шкіл і житлових кварталів приїжджі намагаються підлаштувати середовище під своє уявлення про покинуте місто, шукаючи гостроти.

Людська допитливість невиправна. І було б безглуздо і неможливо заперечувати існування цього великого, напруженого простору, який грає важливу роль у радянській і глобальній історії. Але Чорнобиль все ще не задав правильний тон туризму. Потенційна небезпека стала товаром для тих, хто хоче відвідати зону відчуження.

Читайте також: У мережі знайшли курси, де вчать красти гроші з кредиток.

ІА "Вголос": НОВИНИ