Директор Інституту соціології Національної академії наук України Євген Головаха пояснив, чим українці відрізняються від росіян та білорусів.

В українців є характерна ментальна риса, яка кардинально відрізняє нас від білорусів та росіян – відданість демократії. Про це в інтерв'ю «Главкому» розповів директор Інституту соціології Національної академії наук Євген Головаха.

«За психотипом слов’яни дуже схожі. Але за загальною культурою дуже відрізняються. Українці не були під таким впливом Орди, як росіяни. Уявіть – 300 років панування Орди! Коли про Росію говорять, що вона – наступниця СРСР чи наступниця російської імперії, то треба пам’ятати і про те, що вона – ще й наступниця Орди. Росія стала Росією після того, як взяла Казань», – наголошує соціолог.

Проблемою Євген Головаха називає те, що Росія перейняла традиції Орди після приєднання нових територій.

«Слов’янська ментальність – вона м’якіша. І білоруси – м’якіші, хоча вони й потрапили під значно потужніший вплив Росії, аніж українці. У нас – особливо в центральній та західній частині України – накопичено багатий досвід демократії. І цей досвід демократії став елементом традиції, культури, ментальності», – розповів Головаха.

За словами соціолога, єдиний прояв «влади народу» в новітній історії Росії, – серпневий путч 1991 року, – який був дозволений владою.

«Єльцин дозволив. А в масовій свідомості саме Єльцин тоді був реальною владою. Тобто спочатку вікно можливостей розчинив Горбачов, це він дозволив всілякого роду «хуліганство». А вже потім – Єльцин», – підсумував Євген Головаха.

Нагадаємо, згідно з опитуванням КМІСу проведеним протягом 3-11 грудня 2021 року, чинити опір агресору у разі відкритого нападу Російської Федерації в той чи інший спосіб готова половина українців, кожен третій – зі зброєю в руках.

ІА "Вголос": НОВИНИ