Політолог Ігор Когут розповів, чому інші держави постійно нападають на нашу історичну пам’ять і як Україні варто реагувати на такі «претензії».

Про це він розповів у коментарі для ІА «Вголос».

«Ці випади у бік наших історичних постатей є частиною спадку радянської пропаганди. Як би критично не були налаштовані світові суспільства щодо нашого минулого, СРСР посіяв зерна розколу серед наших людей. У нас були певні періоди складних відносин із Польщею, особливо у двох минулих століттях. Тоді відбувались загострення стосунків навколо того, що певна частина України, а саме західна Україна, перебувала у складі Польщі, відповідно там мали місце певні етнічні «тертя», які перетворювались у провокації з боку НКВС», - пояснив Ігор Когут.

«Тому нам, по-перше, потрібно робити справжні історичні дослідження і приводити якомога більше фактів, які були б науково та історично доведені. По-друге, все це має інформаційно супроводжуватись назовні країни, але в першу чергу це має стосуватись самих українців. Наше розколене суспільство має нормально сприймати цю інформацію і наступні покоління повинні вважати це своєю історичною спадщиною. Це історія України та її боротьби за незалежність», - додав політолог.

«Я думаю, що причиною такого стану речей є те, що сьогодні в нашій країні навряд чи можлива націоналістична еліта. Нам необхідно виховувати нове покоління політиків та державних службовців, які будуть патріотичними та відповідальними щодо свого виборця, свого минулого і свого майбутнього. Проте сьогодні в мізках українців все ще домінує спадок Радянського Союзу. Сучасна влада намагається не політизувати це питання і, можливо, це правильно. Чим більше це питання відривається від історичних досліджень та освіти і піднімається «на прапори», тим більше воно політизується із точки зору інших країн», - підкреслив він.

«Все це робиться із часом. Прогрес у дослідженнях своєї історичної пам’яті є очевидним, незважаючи на те, як його намагались зупинити. Я маю на увазі і голодомор, і всі інші трагедії. Тому чим менше у цих питаннях буде політики, тим швидше суспільство це все сприйме», - підсумував Когут.

Читайте більше інформації у статті:«Бандера – фашист, УПА – колаборанти!»: чому ніяк не вгомоняться закордонні шовіністи

ІА "Вголос": НОВИНИ