Першого грудня 1991 року в Україні був проведений референдум на підтвердження Акту про державну Незалежність, що його ухвалила Верховна Рада 24 серпня того ж року. На референдумі понад 90 відсотків громадян сказали «так» незалежній державі.

Сьогодні в Україні відзначають 30-ту річницю Всеукраїнського референдуму щодо незалежності України, на якому волевиявленням народу було підтверджено Акт проголошення незалежності України, ухвалений 24 серпня 1991 року Верховною Радою.

Напередодні голосування до українців звернулася письменниця Ліна Костенко зі словами: «Люди! Ось ви в неділю підете до виборчих дільниць, але не думайте, що це ваші кроки. Це вже хода історії!». 

У той день на Всеукраїнському референдумі щодо незалежності України не було жодної області, де б більшість виборців проголосувала проти незалежності України. Наприклад, у Криму за незалежність проголосували 54,19% громадян, у Севастополі — 57%, у Донецькій, Луганській, Одеській та Харківській областях — понад 80%. В Івано-Франківській, Львівській, Тернопільській, Волинській, Рівненській, Житомирській, Київській, Хмельницькій, Черкаській, Вінницькій областях «за» проголосували більш як 95% громадян. 

Загалом, ствердно на це запитання відповіли 28 мільйонів 804 тисячі українців (або 90,32%), взяли участь у голосуванні 31 мільйон 891 тисяча громадян (або 84,18%)

Результат референдуму 1 грудня 1991 року нівелював результати першого всесоюзного референдуму, який відбувся 17 березня того ж року. Тоді виносилось питання: «Чи вважаєте ви за необхідне збереження Союзу Радянських Соціалістичних Республік як оновленої федерації рівноправних суверенних республік, у якій будуть повною мірою гарантуватися права і свободи людини будь-якої національності?»

В Українській РСР понад 70% громадян висловилися за збереження Союзу. Але після спроби державного перевороту у серпні 1991 року, Верховна Рада проголосувала за Акт проголошення незалежності України.

Про що йшлося у Акті?

«Виходячи із смертельної небезпеки, яка нависла була над Україною в зв’язку з державним переворотом в СРСР 19 серпня 1991 року, продовжуючи тисячолітню традицію державотворення в Україні, виходячи з права на самовизначення, передбаченого Статутом ООН та іншими міжнародно-правовими документами, здійснюючи Декларацію про державний суверенітет України,

Верховна Рада Української Радянської Соціалістичної Республіки урочисто проголошує незалежність України та створення самостійної української держави — України. Територія України є неподільною і недоторканною. Віднині на території України мають чинність виключно Конституція і закони України. Цей акт набирає чинності з моменту його схвалення».

Паралельно були проведені перші всенародні вибори президента – перемогу здобув Леонід Кравчук.

Вже наступного дня, 2 грудня 1991-го, незалежність України визнали Польща і Канада, 4 грудня – Литва і Латвія.

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ