Питання про перейменування університету та зміщення акценту з його статусу, як ветеринарного, наразі активно просувають в адміністрації закладу. Водночас чимало викладачів та студентів виступають проти, адже вбачають в цьому перший крок до знищення ідентичності університету, а в подальшому його об'єднання з іншим ВНЗ чи навіть розформування. Про це детальніше у матеріалі «Вголос».

Нагадаємо, «Вголос» першим з львівських ЗМІ написав стосовно ситуації, яка виникла у Львівському національному університеті ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького. Тоді Алла Винярська, доцент кафедри фармакології та токсикології університету, повідомила про просування ідеї щодо перейменування з боку адміністрації та ризики, які це, на її думку, може нести для університету. 

Як розвивається ситуація 

Згодом на Вченій раді Університеті продовжились дискусії щодо доцільності такого кроку для майбутнього університету. Як розповіла нам Алла Винярська, ряд викладачів, студентів та випускників виступили проти такої ідеї. Серед них зокрема Андрій Курач - випускник навчального закладу та громадський активіст, відомий як засновник першої у Львові приватної ветеринарної клініки.  За словами доцентки, інформація про те, що проти перейменування виступає лише кілька «старих та консервативних» професорів, не відповідає дійсності. 
 

"За перейменування активно виступають проректор Турко Ігор Богданович і декан факультету ветеринарної гігієни, екології та права Руслан Пеленьо. Це як раз ті дві людини, які в 2012-у році, коли ми збирали підписи проти об'єднання нашого університету з Аграрним університетом в Дублянах, не підписали цієї заяви" - розповіла жінка. 

Як розповіла нам пані Алла, на вченій раді Університету питання щодо перейменування так і не було вирішено. За словами жінки, надалі його ймовірно будуть просувати в більш непублічний спосіб. 
 
"Наступного дня після вченої ради з самого ранку на кафедрі в нас була перевірка. Це старі совдепівські методи впливу за логікою - ліпше не пхайтеся туди", - говорить вона. 
Алла Винярська окремо наголосила, що до кінця вченої ради багато викладачів просто не розуміли, що відбувається. Під час засідання ректор університету заявив, що про питання перейменування говорять вже цілий рік. Проте Алла Винярська зауважила, що офіційно це питання не порушували на жодному з попередніх засідань вченої ради. Воно циркулювало серед спільноти університету лише в якості чуток. 
 

Крок до майбутнього чи великий стрибок назад? 

Свій коментар редакції «Вголос» стосовно ситуації з університетом Ґжицького дав Павел Сиса, професор університету Миколи Коперніка в Торуні (Республіка Польща) та доктор honorius casua ЛНУВМБТ ім. С. З. Ґжицького. За словами чоловіка, який приїхав до Львова на урочисту посвяту студентів, ця новина його дуже здивувала. Адже у Львові вже є один Львівський національний університет (мова про ЛНУ ім. І. франка), то ж він не розуміє, навіщо університету Ґжицького позбуватися згадки про ветеринарію і таким чином втрачати свою ідентичність. 


"Ветеринарний факультет є прикрасою львівської академії ветеринарної медицини. Наші професори з Польщі історично є в дуже сердечних контактах з львівськими фахівцями з ветеринарії  Тут у Львові вже є Львівський національний університет імені Івана Франка. Відтак, якщо відбудеться перейменування,  ветеринарний університет фактично зникає. А це вчення, яке має понад 100 років з моменту заложення. З того часу як у Львові постала ветеринарна школа. Це прекрасна традиція. Професори львівські і львівська ветеринарія стала частиною світової ветеринарної науки", - говорить він. 

За словами Павела Сиси, перейменування університету розмиває його унікальність, як єдиного ветеринарного ВНЗ у всій Україні, та щонайменше знизить впізнаваність закладу серед європейських партнерів. 
 
"То ж якщо зникає університет, що постане замість нього? Хто тут є лідером з активності по спеціальностях? То є страшна втрата, адже традиція та історія то є велика вартість", - підкреслив пан професор.

Що думають студенти? 

Редакція «Вголос» також поспілкувалась зі студентом ветеринарного факультету Юрієм Кенцало, який розповів про своє бачення ситуації з перейменуванням. За його словами, така ідея викликає спротив з кількох причин. По-перше - значна частина студентів вступала до Університету саме як до ветеринарного. По-друге - перейменування може бути першим кроком до подальшого об'єднання університету Ґжицького з іншим навчальним закладом. 

Серед причин, які спонукають адміністрацію університету до такого кроку, студент називає спробу охопити ширший спектр спеціальностей. Як окремо наголосив Юрій Кенцало, особливо приставка «ветеринарний» у назві університету непокоїть випускників-юристів, які у ньому навчаються. 

Водночас за словами студента, дискусії про майбутнє закладу відбуваються у цивілізованому полі, і наразі мова йде саме про дискусії, а не конфлікт між різними середовищами в межах університету. 


«Якщо таке рішення буде ухвалене, то ми разом з викладачами будемо звертатись і писати у всі можливі інстанції. Та в будь-якому випадку ми будемо діяти суворо в межах правового поля, і ніяк інакше», - заявив він. 

ІА "Вголос": НОВИНИ