Вагітні жінки можуть важче переносити COVID-19. Крім того, ця хвороба може негативно вплинути на перебіг самої вагітності. Єдиним захистом є вакцинація. Результати досліджень, проведених у США, свідчать про те, що поки немає жодних підстав вважати, що вакцини можуть нашкодити вагітній або ембріону.

“Вголос” розпитав Анжелу Місюру, доцента кафедри акушерства, гінекології та перинатології Львівського національного медичного університету про користь і ризики  щеплення  вагітних.

“Вакцинація у вагітних не є протипоказанням, але питання щеплення  вирішується дуже індивідуально. Береться до уваги анамнез, попередні вагітності, імунологічний статус. Тоді перед лікарем постає основне питання - користь від вакцинації і ризики. І  оці важелі мають бути збалансовані”, - каже Анжела Місюра

Та додає, що якщо все-таки питання щеплення вирішується позитивно, то рекомендується застосовувати вакцину ”Pfizer” або “Модерна”. 

“Перший триместр вагітності дуже важливий. Тоді йде закладка органів і систем плода і має бути мінімум впливів. В цей період і природа страхує і організм сам включає захист. Отож допомога медиків тільки за показаннями. Якщо можна  уникнути вакцинації в  цей період - ми стараємось це зробити”, - зазначає лікарка.

 

За її словами, за будь-яких обставин має бути письмова згода пацієнтки на проведення вакцинації. Тест на вагітність перед тим, як проводити щеплення протокольно не робиться, лише  за бажанням жінки.

“В ідеалі всі базові щеплення мають бути процеведенені до настання вагітності. Є етап планування вагітності, що триває три місяці і в цьому проміжку окрім перевірки стану здоров’я жінки, оптимально зробити вакцинацію”, - рекомендує акушерка-гінекологиня.

Та наголошує, що якщо ж вже вагітність існує, то у  першому триместрі  по можливості треба уникати вакцинації. За винятком, якщо пацієнтка  належить до групи ризику (вчителі, лікарі, соціальні працівники). Тоді для її захисту чи полегшення перебігу хвороби COVID-19 питання щеплення може бути вирішено позитивно навіть у першому триместрі.

“Підхід до вакцинації є досить виваженим. Враховуються показання, протипоказання, акушерські ускладнення, бажання жінки, соціальна ситуація, в якій проживає пацієнтка, епідеміологічна обстановка.Де ризиків менше, той шлях ми і обираємо”,- зазначає Анжела Місюра.

Що стосується вакцинації і грудного вигодовування, то як стверджує лікарка, тут протипоказів до щеплення не існує. Але рекомендується використовувати вакцини ”Pfizer” або “Модерна”

ІА "Вголос": НОВИНИ