Середній вік українців, які їдуть працювати за кордон, становить 30-40 років. За оцінками експертів, Україну щороку залишають від 2 до 3 млн громадян.

Про це розповів перший віцепрем'єр – міністр економіки Олексій Любченко під час всеукраїнського форуму «Україна 30. Трудові ресурси», повідомляє Ukraine30 в Telegram.

Також він додав, що Україна є лідером в Європі за кількістю працездатного населення, що працює за кордоном.

«30-40 років – це середній вік нашого заробітчанина, який визначився і, на жаль, не на користь України. Скільки їх таких – молодих, активних, освічених, які створюють економічне зростання нашим сусідам? На жаль, назвати точну кількість наших громадян, які не знайшли себе в Україні, неможливо. За експертними оцінками, від 2 до 3 млн стабільно щороку», – заявив Любченко.

Він повідомив, що в минулому році, за даними реєстру фізичних осіб - платників податків, 11,3 млн громадян отримували офіційну заробітну плату.

«Ще майже 11 млн не отримали зовсім ніякого доходу, плюс маємо більше 11 млн пенсіонерів, розмір пенсії яких залежить від легально працюючих громадян. Маємо за рахунок одного офіційно працюючого утримання двох непрацюючих. Усі ці категорії громадян в однаковій мірі користуються суспільними благами, медичною допомогою, освітою, інфраструктурою, субсидіями, пільгами. «Тіньовий» фонд оплати праці оцінюється близько пів трильйона грн на рік. Це кошти, за рахунок яких ми можемо розвивати стратегічні проекти, підвищувати заробітні плати та пенсії, соціальні стандарти», - підкреслив Любченко.

Тим часом українці в 2021-му почали заробляти на заробітку в Польщі як мінімум на 1,4 тис. грн більше (або 200 злотих). Також збільшилися зарплати і в Чехії. Разом з тим влітку значно зросла кількість вакансій.

За словами президента Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василя Воскобойника, зарплата у всіх країнах Європи потроху збільшується: в середньому на відсоток зростання економіки або відсоток, який вибирає для себе той чи інший уряд.

ІА "Вголос": НОВИНИ