Територію та майно колишньої виправної колонії №48 з аукціону викупили компанії львів’янина Тараса Зубика та депутата ЛМР від партії «Самопоміч» Романа Федишина - власника ринку «Шувар». Сума угоди склала 407,5 млн грн. Яке майбутнє чекає на цю територію неподалік перехрестя Стрийської та Наукової?

«Вголос» дізнався детальнішу інформацію про цю розрекламовану урядом подію.

Хто і за скільки придбав колишню в’язницю?

Міністерство юстиції України продало майно та територію у майже 12 га, які належали ДУ «Львівська виправна колонія» №48. Вона розташована за адресою: вулиця Хуторівка, 2 та 4. Це перший аукціон Мін’юсту, який провели у системі ProZorro у рамках «Великої приватизації» в’язниць в Україні.

Торги, які відбулись 3 червня, поділили на два лоти. Перший - це кілька десятків об’єктів нерухомості, розташованих на земельній ділянці за адресою: вулиця Хуторівка, 2. При початковій вартості у 132, 6 млн грн, лот викупила за 377,5 млн грн компанія ТзОВ «Девелопмент Інжиніринг Сервіс». Пропозиція цього товариства виявилась найвищою з-поміж семи претендентів на майно колишньої колонії.

ТзОВ «Девелопмент Інжиніринг Сервіс» засноване 2015 року у Львові. Власником компанії, яка займається діяльністю у сфері архітектури та спеціалізованими будівельними роботами, є Тарас Зубик. За даними системи YouControl, йому належить будівельна компанія «Каскадбуд». Також він є власником архітектурного ТзОВ «Львівський проектний інститут» та аграрних фірм «Свійська птиця» і «Агро Органік Інвест».

Також, за даними «Високого замку», Тарас Зубик є керівником ПАТ «Львівський проектний інститут», який входить до групи компаній SoftServe. Ця компанія є однією з тих, з якою Львівська міська рада має ряд масштабних проєктів. Зокрема, розробляє програмне забезпечення для впровадження електронного квитка у Львові. До слова, його у місті не можуть запустити вже сьомий рік. Також Андрій Садовий на зустрічі з представниками компанії запросив її і до інших масштабних проєктів у Львові.

Також нагадаємо, за інформацією міжнародної розвідувальної спільноти InformNapalm, яка розмістила OSINT-розслідування, компанія через ряд фірм-клонів продовжує свою діяльність в окупованому Криму та співпрацює з країною-агресором – Російською Федерацією.

Чи має Тарас Зубик стосунок до власника найбільшої будівельної компанії України «Інтергал-Буд» ексрегіонала Володимира Зубика - наразі встановити не вдалось. Хоча, як люди з однієї сфери бізнесу, швидше за все, перетиналися.

Друга частина майна колонії включає три будівлі за адресою: Хуторівка, 4, та земельну ділянку площею 0,95 гектара. Участь в аукціоні взяли 9 потенційних покупців. При початковій вартості у 3,38 млн грн переможець торгів запропонував суму, більшу у 8 разів – 30 млн грн. Ним стало ТзОВ «Ринок сільськогосподарської продукції «Шувар», який за даними аналітичної системи YouControl, належить Роману Федишину, депутату ЛМР від «Самопомочі».

Комерційно вигідна земля

Більшість приміщень на території колишньої виправної колонії перебувають у занедбаному стані. Зокрема, про це повідомляли журналісти «Радіо Свобода». Колонія не функціонує за своїм призначенням понад 3 роки. Останні в’язні залишили її у лютому 2018-го. Проте на її території прокладені всі необхідні інженерні мережі: каналізація, електро- та водопостачання. Це додає території вартості у контексті потенційної забудови. Про її цінність для будівництва говорив сам міністр юстиції Денис Малюська.

А ще варто згадати, ці території розташовані неподалік перехрестя магістральних вулиць – Стрийської, Наукової та Хуторівки, де в крайні роки вже виросло чимало новобудов. Цілком ймовірно, що активна забудова пошириться на нові, уже приватизовані ділянки. Тим паче, що поруч розташований найбільший гуртовий ринок сільськогосподарської продукції на Західній Україні, парк Бондарівка, та багато інших об’єктів. Це підвищує капіталізацію землі.

Парки і простори чи таки нові «висотки»

Умови для забудови колишньої колонії виконком ЛМР погодив у вересні минулого року. Згідно з ними, на території колишньої колонії мають будувати, перш за все, освітні та громадські об’єкти. Житлова забудова може мати не більше 25%; громадська інфраструктурна забудова – не менше 65%. Решту території повинні займати рекреаційні зони. Крім того, виконком передбачив загальноосвітню школу на 18 класних кімнат та дитячий садок на 180 місць. Міський голова Львова Андрій Садовий запевнив, що місто буде стежити за дотриманням цих умов.

Це важливий момент, адже різниця між задекларованими намірами та реально збудованими об’єктами у Львові не є чимось неможливим.

Варто лише згадати, у детальному плані території району «Під Голоском», який затвердили у 2014 році, було вказано будівництво 3 шкіл та 7 дитячих садочків. Мали з’явитися парк, сквер, стадіон, спорткомплекс та поліклініка. Однак, станом на сьогодні жодних об’єктів інфраструктури тут не звели, а територія забудована житловими комплексами.

Врешті те, що власником колонії став забудовник, наштовхує на думку, що його цікавитиме не створення соціальної інфраструктури, громадських просторів і майданчиків, а розвиток власного бізнесу – комерційне будівництво.

Чи можливе таке? Ми звернулись по коментар до пресслужби ЛМР, аби дізнатись, чи має місто конкретні інструменти впливу на потенційних забудовників. Там вказали на заяву міського голови Львова, який обіцяє контролювати ситуацію. Що ж, «на контролі» у мера вже було багато проблем, які роками залишаються проблемами.

Відтак 2 червня ще до проведення аукціону депутати Львівської міської ради від фракцій «Європейська Солідарність», ВО «Свобода», «ВАРТА» та «Голос» ініціювали  проєкт ухвали "Про забезпечення функціонування на території колишньої Львівської виправної колонії № 48 об’єктів громадського обслуговування та соціальної інфраструктури". Ця ухвала підтримує рішення виконкому та після затвердження стане інструментом, через який депутати вимагатимуть повністю дотримуватися усіх перелічених вимог до наповнення території. 

Зокрема, йдеться про обов'язкове створення тут "комплексу громадського призначення із закладами громадського обслуговування, офісними, освітніми та іншими будівлями, рекреаційними зонами, місцями для відпочинку населення". Це зелені зони, мистецький центр, спортивний комплекс, медіатека, амбулаторія, дитячі майданчики і так далі. 

На важливості не допустити нових житлових комплексів на території колонії №48 у коментарі для «Вголос» наголосив Богдан Шустер, представник громади Винників у виконкомі Львівської МТГ (міської територіальної громади).

«Станом на сьогодні головний запобіжник нецільової забудови цієї ділянки - це і є членство у виконкомі. Я буду відстоювати ту позицію, яка була задекларована. Аби там не постало нового житлового комплексу, який додатково навантажить комунальні мережі. Тим більше, що вони потребують ґрунтовного оновлення», – заявив він.

ІА "Вголос": НОВИНИ