Глава Міністерства закордонних справ Венесуели Хорхе Арреаса відкинув ультиматум ряду європейських держав і керівництва Європейського Союзу з приводу проведення в латиноамериканській країні нових президентських виборів.

Про це повідомляє DW.

Виступаючи на терміновому засіданні Радбезу ООН щодо ситуації у Венесуелі в суботу, 26 січня, Арреаса заявив, що ніхто не буде встановлювати владі Венесуели ніяких термінів.

«Ніхто не може встановлювати терміни або говорити про те, бути виборам чи ні», - сказав він.

Як писав раніше «Вголос», Франція, Іспанія та Німеччина висунули ультиматум чинному президенту Венесуели Ніколасу Мадуро – оголосити нові вибори протягом 8 днів.

Нагадаємо, у середу, 23 січня, лідер опозиції та голова Національної асамблеї Венесуели Хуан Гуайдо на масовій акції протесту оголосив себе тимчасовим президентом Венесуели і присягнув перед тисячами прихильників опозиції.

Він зважився на це в день, коли в столиці Каракасі та в інших містах латиноамериканської країни відбувалися масові акції протесту проти глави держави Ніколаса Мадуро. Люди роздратовані тим, що цього тижня в Каракасі силовики застосували силу при розгоні маніфестантів.

Хуана Гуайдо вже визнав тимчасовим лідером Венесуели президент США Дональд Трамп. Зміну влади у Венесуелі також підтримали Канада, Європейський Союз, а також низка країн Південної Америки: Бразилія, Колумбія, Еквадор, Перу, Парагвай, Чилі, Аргентина, Коста-Рика і Гватемала.

Відмовилися визнавати “переворот” президенти Мексики і Болівії.

Також Франція, Швеція і Данія підтримали опозицію Венесуели.

За даними ЦВК Венесуели, Ніколас Мадуро виграв президентські вибори в травні 2018 року, набравши близько 70% голосів. Таким чином, він забезпечив собі перебування на посаді президента Боліваріанської республіки на наступні шість років – до 2025 року, його другий президентський строк розпочався 10 січня. Через недотримання мінімальних стандартів справжньої демократії визнавати результати голосування відмовилися США, а також Чилі та Аргентина.

Венесуела вже кілька років зазнає найсильнішої економічної кризи. Виробництво нафти звалилося в півтора рази, ціни зростають шаленими темпами, а національна валюта болівар продовжує стрімко знецінюватися.

У країні спостерігається дефіцит продовольства, криза змушує венесуельців бігти з країни. За різними оцінками, Венесуелу вже залишили 2-4 млн осіб. Ніколас Мадуро в усіх бідах звинувачує опозицію та США, які запровадили санкції проти країни.

ІА "Вголос": НОВИНИ