Верховна Рада пропонує Раді національної безпеки та оборони запровадити на 10 років санкції проти депутатів Держдуми Російської Федерації, політиків та чиновників Росії, причетних до визнання ОРДЛО.

Про це стало відомо під час засідання Верховної Ради України.

«ЗА» відповідну постанову проголосували 322 народних депутати.

Згідно з додатком, у санкційному списку – 351 особа.

Вказано, що у зв’язку з наявними й потенційними загрозами національним інтересам і національній безпеці України Верховна Рада схвалила та вносить на розгляд РНБО пропозиції щодо застосування до осіб, наведених у додатку до цієї постанови, таких персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій):

  1. блокування активів — тимчасове обмеження права особи користуватися та розпоряджатися належним їй майном;
  2. обмеження торговельних операцій;
  3. обмеження, часткове чи повне припинення транзиту ресурсів, польотів та перевезень територією України;
  4. запобігання виведенню капіталів за межі України;
  5. зупинення виконання економічних та фінансових зобов’язань;
  6. анулювання або зупинення ліцензій та інших дозволів, одержання (наявність) яких є умовою для здійснення певного виду діяльності, зокрема, анулювання чи зупинення дії спеціальних дозволів на користування надрами;
  7. заборона участі у приватизації, оренді державного майна резидентами іноземної держави та особами, які прямо чи опосередковано контролюються резидентами іноземної держави або діють в їх інтересах;
  8. заборона користування радіочастотним ресурсом України;
  9. обмеження або припинення надання електронних комунікаційних послуг і використання електронних комунікаційних мереж;
  10. повна або часткова заборона вчинення правочинів щодо цінних паперів, емітентами яких є особи, до яких застосовано санкції згідно з цим Законом;
  11. припинення видачі дозволів, ліцензій на ввезення в Україну з іноземної держави чи вивезення з України валютних цінностей та обмеження видачі готівки за платіжними картками, емітованими резидентами іноземної держави;
  12. припинення дії торговельних угод, спільних проєктів та промислових програм у певних сферах, зокрема у сфері безпеки та оборони;
  13. заборона передання технологій, прав на об’єкти права інтелектуальної власності;
  14. припинення культурних обмінів, наукового співробітництва, освітніх та спортивних контактів, розважальних програм з іноземними державами та іноземними юридичними особами;
  15. відмова в наданні та скасування віз резидентам іноземних держав, застосування інших заборон в’їзду на територію України;
  16. анулювання офіційних візитів, засідань, переговорів з питань укладення договорів чи угод;
  17. позбавлення державних нагород України, інших форм відзначення;
  18. заборона на набуття у власність земельних ділянок;
  19. інші санкції, що відповідають принципам їх застосування, встановленим цим законом.

Що відомо про санкції проти РФ?

Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн у своєму твітері написала, що таке рішення є грубим порушенням Мінських домовленостей і територіальної цілісності України. 

«Визнання двох сепаратистських територій в Україні є грубим порушенням міжнародного права, територіальної цілісності України та Мінських домовленостей», – зазначила вона.  

Президент Європейської ради Шарль Мішель також підкреслив, що «ЄС та його партнери відреагують єдністю, твердістю та рішучістю в знак солідарності».

У Білому домі зазначили, що в США на такий хід подій очікували. У пресслужбі Байдена наголосили, що незабаром буде підписано указ про заборону інвестицій, торгівлі та фінансування «ДНР» і «ЛНР».

Крім того, цей указ дозволить США вводити санкції проти всіх, хто працює в цих регіонах.

«Щоб бути зрозумілим: ці заходи є окремими від швидких і суворих економічних заходів, які ми готуємо в координації з союзниками та партнерами, якщо Росія буде далі вторгатися в Україну», – написала прес-секретар Білого дому Джен Псакі, передає CNN.

Президент Естонії Алар Каріс також не схвалив рішення президента РФ Володимира Путіна визнати промосковські республіки незалежними та наголосив, що Естонія підтримує Україну.

За словами прем’єр-міністра Великої Британії Бориса Джонсона, визнання незалежності псевдореспублік «ЛНР» та «ДНР» є відвертим порушенням міжнародного права, грубим порушенням суверенітету та територіальної цілісності України. Також він зазначив, що це рішення свідчить про відмову Росії від Мінських домовленостей.

Також, Верховний представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель заявив, що скликає у вівторок позачергове засідання глав МЗС для затвердження санкцій проти РФ.

Крім цього, Британія вводить санкції проти низки російських банків та олігархів.

Відомо, що санкції торкнуться п'яти найбільших банків Росії, а також трьох відомих російських олігархів — Геннадія Тимченка та братів Роттенбергів.

На додаток, президент США Джо Байден також оголосив про «перший транш» санкцій проти Росії через рішення визнання незалежності «Л/ДНР».

ІА "Вголос": НОВИНИ