«Вголос» пояснює, чому «Слуги народу» ініціювали відставку Голови Верховної Ради.

Перший номер списку

У великій українській політиці Дмитро Разумков став найпомітнішим з приходом до влади президента Володимира Зеленського. Попри членство в минулому у партії Регіонів і співпрацю з Сергієм Тігіпком, Зевлада стала для Разумкова не просто трампліном, а своєрідним політичним олімпом.

У 2019 він — головний радник з політичних питань та речник штабу кандидата в Президенти України Зеленського. З травня — 10 листопада 2019 — голова партії «Слуга народу». На парламентських виборах 2019 року був обраний народним депутатом від партії «Слуга народу».

А вже у серпні 2019-го року з підтримкою 382-ох депутатів Разумков став 14-им Головою Верховної Ради України.

«Маю сподівання, що це буде найбільш енергійна та сповнена щирого бажання  змінити Верховну раду України команда людей. Саме на раду 9 скликання покладено історичну місію, відновити довіру до державних інститутів», - заявив тоді у промові Спікер Ради.

Дмитро Разумков на трибуні Верховної Ради перед голосуванням за його обрання: Фото: "Чесно"

Чорні кішки розбрату

Перші місяці нового скликання  парламенту не віщували біди. А потім між Зеленським і Разумковим пробігла чорна кішка санкцій, пояснюють політичні експерти. Трапилось це в лютому, коли  відбувалося голосування на засіданні РНБО  щодо запровадження обмежень проти телеканалів із пулу Козака-Медведчука 112, ZIK і NewsOne. Разумков тоді утримався.

Ще одна чорна кішка - так званий антиолігархічний закон. До якого сотні запитань у парламентарів. Та і Разумков, схоже, розпочав самостійну політичну кар'єру. А посада спікера йому у цьому дуже допомагає, що не подобається Банковій

«Офіс Президента хоче відправити Разумкова у відставку перш за все через те, що він відкрито опонував і критикував курс Зеленського та РНБО ще до санкцій. Він критикував як самі санкції, так і Данілова», - каже політичний експерт Олексій Роговик.

Відтак напередодні фракція «Слуга народу» вирішила розпочати збір підписів за відкликання з посади спікера парламенту Дмитра Разумкова. З відповідним листом про це до Разумкова звернувся голова фракції Давид Арахамія. Каже спікерське крісло належить слугам, а суперечки з Разумковим з командою стали публічними.

«Ви ж спостерігали, що останніми тижнями, коли ми почали приймати закон про олігархів траплялося… Спочатку був інцидент з Венеційською комісією, на жаль, після цього наші суперечки стали публічними», - заявив в одному з ефірів керівник фракції «Слуга народу».

Давид Арахамія та Дмитро Разумков: Колаж 24 каналу

 Разумков одразу ж зробив усе, щоб депутати листи для підписів отримали. І на брифінгу для журналістів наголосив -  свою позицію готовий відстоювати

«У мене не було конфліктних ситуацій з фракцією, я не був запрошений на фракцію, проте щоб про щось поговорити про конфлікти. Думаю,  була задача – Давід Георгійович її виконав», - сказав на брифінгу Разумков.

Некомандність – зло

Саме некомандність Разумкова може коштувати йому посади спікера ради, наголошують у «Слузі народу» не приховуючи конфліктних ситуацій. Усі кадрові рішення вони обговорюватимуть на великій фракції на Львівщині разом із президентом Зеленським. Де і ухвалять остаточний вердикт

«Ми просто розуміємо, що амбіції можливо політичні якісь у Разумкова заважають йому мислити командно і бути в команді. Бо Володимир Зеленський без Разумкова став би президентом, але Разумков головою не став би без Зеленського і «Слуги народу», - пояснила в коментарі телеканалу NTA заступница глави фракції  «Слуга народу» Євгенія Кравчук.

Стефанчуку приготуватися!

Опозиція тим часом наступника Разумкова вже знає. Голосування за антиолігархічний закон, що викликало хвилю політичних обурень,  було мірилом на командність і підпорядкованість Банковій першого віцеспікера Парламенту Руслана Стефанчука, вважають нардепи. Стефанчук тоді головував на засіданні, а відтак зробив заявку на сусіднє від свого крісло - спікерське.

«Банкова перевірила чи здатний перший віце-спікер Руслан Стефанчук бути повноправним головою ВРУ. Я б не сказав, що він справився з цим завданням. Бо завдав клопоту всій монобільшості і президенту. Але показав що за будь-яку ціну готовий стати головою ВРУ», - наголосив у коментарі для журналістів телеканалу NTA народний депутат України від ВО «Батьківщина» Михайло Цимбалюк.

Політоглядачі прогнозують - найцікавішим буде саме голосування у Парламенті за відставку Разумкова. Адже тоді стане зрозуміло, наскільки монобільшість є міцною та єдиною. Речник президента України Сергій Никифоров натомість в одному з ефірів запевнив, що глава держави не причетний до збору підписів за відставку спікера Верховної Ради Разумкова.  


Олег Галів для ІА «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ