У понеділок, 31 січня, відбулося засідання Ради безпеки ООН щодо загрози вторгнення росіян в Україну.

Засідання в останній день місяця скликали на вимогу Сполучених Штатів Америки. Про це пише «РБК-Україна».

Головні заяви засідання Радбезу ООН

Заява США

Сполучені Штати Америки вже вкотре підтримали територіальну цілісність та суверенітет України. Американці закликали РФ обрати шлях дипломатії. Представниця США Лінда Томас-Грінфілд додала, що наступні перемовини щодо так званих «гарантій безпеки» покажуть, який шлях вибрала Російська Федерація.

Також США звинуватили Путіна в тому, що Росія погрожувала Заходу військовими діями у випадку відмови виконувати вимоги. Томас-Грінфілд додала, що у випадку вторгнення росіян наслідки будуть жахливими.

Китай

Представники Китаю не підтримали засідання щодо України. Посол Чжан Цзюнь заявив, що ситуацію потрібно вирішувати за допомогою «тихої дипломатії», а не публічного обговорення.

Заява ООН

Заступник генсека ООН звернувся до України та Росії із закликом вирішувати конфлікт дипломатичним шляхом. Також він попросив уникати «провокаційної риторики».

Франція

Французи підтримали Україну та дипломатичне врегулювання конфлікту. У Парижі і надалі підтримуватимуть зусилля в «нормандському форматі» та мирний процес у межах виконання мінських домовленостей.

Україна

Представник нашої держави Сергій Кислиця звинуватив Московію в накопичуванні військ поблизу українського кордону та в посиленні російської дезінформації. Україна не вірить у заяви РФ та підтримує виключно дії, спрямовані на відведення військовослужбовців. Україна не виконуватиме вимоги агресора шляхом погроз.

У випадку нового нападу Збройні сили готові дати відсіч ворожій армії. Дещиця наголосив, що Україна підтримує діалог із Росією для врегулювання конфлікту. Володимир Зеленський неодноразово наголошував, що готовий зустрітися із Путіним та обговорити важливі питання.

Посол звернувся до Радбезу ООН із закликом застосувати главу 6 статуту. Вона передбачає розслідування ситуацій чи суперечок, які можуть призвести до міжнародного конфлікту.

Британія

Під час засідання Радбезу представники Британії звернули увагу на те, що зараз накопичення військ РФ біля кордону України – найбільше за останні десятки років.

Британці підтримують вирішення конфлікту шляхом дипломатії. Також вони пригрозили Росії жорсткими заходами у випадку вторгнення в Україну.

Росія

Країну-агресорку на засіданні представляв Василь Небензя. Він наголосив, що Росія головуватиме в Радбезі в середині лютого. Саме тоді РФ проведе власне засідання щодо ситуації в Україні.

Вже вкотре Небензя запевнив, що у Путіна нібито немає жодних планів нападати на Україну. Щодо військ, то Росія має право розміщати їх будь-де на власній території.

Представник РФ також закликав США представити хоча б один доказ того, що росіяни готують напад на Україну. Завершення засідання Небензя не дочекався та покинув його. Свій вчинок він поясним зустріччю з генсекретарем ООН.

Як писав «Вголос», Євросоюз продовжує готувати санкції, які можуть запровадити у випадку нового вторгнення Російської Федерації в Україну.

Також ми повідомляли, що у парламенті Нідерландів підтримали виділення потужної оборонної зброї Україні.

ІА "Вголос": НОВИНИ