Риторика деяких европейськиї політиків, котрі останнім часом намагаються прирівняти конфлікт на Південному Кавказі до війни в Україні неприпустимі на думку експертів. Політологи запевняють, що жодні паралелі з нібито постраждадою Вірменією неможливі. Вони суперечать історичним фактам та підіграють Кремлівським керманичам.

Про це йдеться в сюжеті 5 каналу.

Протягом осені в французському політикумі активно ширяться думки про те, що Вірменія є постраждалою стороною у конфлікті з Азербайджаном. Однак експерти запвняють, що такі висловлювання - лише намагання перенаправити військову підтримку з України до Вірменії, котра активно співпрацює з Москвою.

«Два роки тому відбулася 44-денна війна, під час якої Азербайджан відновив контроль над значною частиною території, яка йому належить, і це визнається світовою спільнотою», - зазначає політолог Євген Магда.

Як і на Донбасі, весь цей час Кремль з великим натхненням підживлював сепаратистські настрої Карабаху для заморожування конфлікту на Кавказі. Мета була простою - поширення контролю Москви за регіоном Кавказу та розміщення на територїї Карабаху власного військового контингенту.

Фото - ілюстративне

«Два роки тому там з’явилися так звані російські миротворці і це для Азербайджану і для Південного Кавказу в цілому був не дуже хороший знак бо вони отримали свою військову присутність у всіх країнах регіону», - пояснює політолог.

5 канал також нагадує, що так само як для окупації Східної України були використані проросійські сепаратисти Донбасу, 

Вірменія, за участю збройних сил РФ окупувала землі Азербайджану, спираючись на вірменських сепаратистів у Карабаху. Було окуповано не лише місцевості, на які спочатку претендували ці сепаратисти, а й 7 районів Азербайджану, визнані міжнародною спільнотою суверенними азербайджанськими територіями. А під час Другої карабаської війни понад 80 населених пунтів стали мішенню для російських ракет.

Тепер ці ракети обстрілюють Україну - російський терор знищує мирних жителів. Так само, як це було в Азербайджані.

Тим часом французські політики, що потрапили під вплив вірменської діаспори, поширюють риторику підтримки для Вірменії з метою «відтягти» підтримку для України.

  • «Наша відданість Україні не звільняє нас, а навпаки, спонукає підтримувати Вірменію…» (член Сенату Ле Рудюльє).
  • «Підтримувати Україну – це дуже добре, але вірменська громада та Вірменія загалом закликають не застосовувати подвійних стандартів» (віцемер Парижа Торанян).

Така риторика переслідує мету зменшення військової підтримки для України та послаблення її позицій у війні з РФ. Тобто основна задача подібних месседжів – «перемкнути увагу» світу на конфлікт, що зумисне підігрівається Кремлем для того, щоб створити передумови «діалогу» України та РФ, де від України вимагатимуть поступитися суверенними територіями.

ІА "Вголос": НОВИНИ