З 20 до 29 травня у Львові відбудеться щорічний фестиваль музичного мистецтва «Віртуози-2022». Попри воєнний стан, цього року фестиваль вирішили не скасовувати.

Як повідомив «Вголосу» директор Львівської національної філармонії імені Мирослава Скорика Володимир Сивохіп, фестиваль «Віртуози» відбудеться вже сорок перший раз.

Гасло цьогорічного фестивалю – «Українські музи не мовчать».

«Він не буде святковим та помпезним, не буде великим за кількістю концертів. Але він буде міжнародним. Він збереже свій статус. Окремі наші друзі з Франції, Іспанії та Польщі приїдуть до Львова щоби підтримати нас, український дух і будуть виступати на нашій сцені», - каже  він.

Цьогорічний фестиваль – благодійний, вартість квитків коливається від 120 до 150 гривень. Також концерти будуть транслюватися онлайн у інтернет-майданчиках.

«Ми сподіваємося зацікавленість публіки у концертах. І декларуємо, що увесь дохід від продажу квитків буде перераховано на потребу української армії», - зазначив директор філармонії.

Також, за словами Володимира Сивохіпа, музиканти ретельніше підбирають репертуар та більшу увагу приділяють українській музиці, як класичній, так і сучасній. У програмі звучатимуть твори Василя Барвінського, Мирослава Скорика, Євгена Станковича, Богдана Кривопуста, Богдани Фроляк, Максима Березовського, Дмитра Бортнянського.

«Цієї суботи у Львові прозвучить світова прем’єра віолончельного концерту Богдани Фроляк», - анонсував він.

Братимуть участь у концертах хори «Глорія» та «Дударик,  академічний симфонічний оркестр та камерний оркестр «Віртуози Львова».  

Також у фестивалі, поряд з львівськими та іноземними виконавцями, візьмуть участь і музиканти, які тимчасово переїхали до Львова з місць, де зараз ведуться бойові дії. Так, у неділю, 22 травня, на сцені львівської філармонії гратиме піаністка з Харкова Марія Бондаренко. Також участь у фестивалі візьме секстет музикантів з Києва, які тимчасово замешкали у Львові.

Попри не помпезність цьогорічного фестивалю, його відкриття буде таки пишним: тут прозвучить Реквієм Моцарта.

«Я завжди старався аби фестиваль відкривала літургійна музика. Як правило, це була меса. Цього разу це буде заупокійна меса пам’яті тих, хто загинув у боротьбі за незалежність України», - говорить Володимир Сихохіп.

Що стосується глядачів, то для них відчинять балкон концертного залу філармонії. Адже увесь партер та фоє приміщення діє як гуманітарний хаб: тут збирають та сортують медикаменти для наших бійців та мешканців територій, які обстріляли рашисти.

За словами директора філармонії, балкон вміщає до 120 осіб. І стільки ж, в разі потреби, вміститься й у сховище.

«Ми живемо у часі непередбачуваних повітряних тривог. Тому ми повинні розраховувати на наше сховище. Воно не є велике. Там помістяться глядачі та працівники філармонії. Тому партер нам зараз не дуже потрібен», - зауважив він.

На щастя, як стверджує Володимир Сивохіп, дотепер переривати концерт і ховатися в сховище довелося тільки одного разу. Тоді тривога була не надто тривалою. То ж після відбою повітряної тривоги всі повернулися в концертний зал і концерт продовжився.

Нагадаємо також, як повідомляв «Вголос», на Львівщині визначилися коли прозвучить «останній дзвоник» у школах.  

ІА "Вголос": НОВИНИ