Про це, 4 жовтня 2014 року повідомив організатор навчань Василь Молдован, інформує прес-служба Львівської обласної організації ВО «Свобода».

«Навчання вже відбулися  у Франківському, Залізничному та Шевченківському районах. Сьогоднішні, уже четверті за рахунком, ми проводили у парку «Личаківський», що на вулиці Пасічній», –  розповів організатор навчань, свободівець Василь Молдаван.

Пройти бліц-вишкіл зголосилося близько тисячі мешканців Личаківскього району.  Також навчання відвідали Народний депутат України Ірина Фаріон та Віце-спікер парламенту Руслан Кошулинський.

 «Ця акція є дуже цікава і вона має право поширитись на інші області України для того, щоб громада дізналася  що таке армія, і що таке  сучасна зброя.  Напривеликий жаль нашу армію було повністю відсунуто  від суспільства, її вбивали і знищували. Сьогодні Україна має перейти до швейцарського досвіду побудови армії, де населення повністю підготовлено до захисту своєї країни», – заявив Руслан Кошулинський.

За словами організатора навчань Василя Молдована, навчання складалося з восьми пунктів. Це насамперед сучасна стрілецька зброя, амуніція ЗСУ, основи самозахисту – різні види  рукопашної боротьби.

«Також однією з тем навчань було надання першої медичної допомоги собі та оточуючим – як в різних ситуаціях допомогти людині, щоб зберегти життя до моменту коли їй нададуть  фахову медичну допомогу. Вивчали також ведення бою в умовах міста –  як працюють  військові в місті, як вони пересуваються, що від них можна очікувати. Ще одна тема – вибухонебезпечні предмети: замінування- розмінування, як побачити або знайти  замінований об’єкт, щоб людина хоча б мала уяву на що треба  звертати увагу і де вибухівка може бути захована. Також була лекція з інформаційної боротьби – пропаганда, контрпропаганда, як не стати жертвою інформаційної війни, як можна кожному користувачу соцмереж внести свою маленьку лепту в протидію інформаційній війні яку  веде Росія», –  розповів свободівець. 

Навчання проводили фахівці з Академії сухопутних військ, які привезли зразки амуніції, зброї і техніки. Після завершення навчань кожен учасник отримав пам’ятку в якій є інформація, що повинна робити цивільна людина у випадку надзвичайного чи воєнного стану

«Що потрібно мати під рукою, куди йти, що слухати, як скласти індивідуальну аптечку, як приготувати своє помешкання, підвал в якому можна переховуватися, важливі речі, які  треба мати під рукою, щоб не запанікувати і не розгубитися, і зорієнтуватися вчасно», – каже Василь Молдаван. 

Цикл військово-практичних навчань розпочався 13 вересня у Львові для мешканців Франківського району Львова. Навчання проходитимуть у кожному районі міста.

Другий етап пройшов 20 вересня, на території СШ №22 для мешканців Шевченківського району Львова.

Третій етап відбувся 27 вересня на Левандівці

Сьогодні, навчання відбулись у Личаківському районі. Наступним буде Сихівський район.

Акція відбувається з ініціативи молодіжного об’єднання «Львівський Євромайдан», громадської організації «Студентська Свобода Львівщини», за інформаційної підтримки департаменту Державної служби з надзвичайних ситуацій Львівської ОДА, департаменту освіти і науки ЛОДА та за практичною участю Академії сухопутних військ ім. гетьмана Петра Сагайдачного.

ІА "Вголос": НОВИНИ