Навчальний рік розпочався, а це означає, що потрібно продумати меню вашої дитини. Від того, чим вона снідає, залежить її здатність зосереджуватися, сприймати і запам’ятовувати інформацію та приймати правильні рішення.

З яких страв має складатися сніданок школяра і що йому давати в школу “Вголосу” розповіла Галина Вівчарівська, лікарка-гастроентерологиня Львівської міської клінічної лікарні.


Правильне харчування – очевидно необхідно дітям  

Дуже хочеться звернути увагу на необхідність правильно нагодувати дитину на початку дня, оскільки цим ви забезпечите її хороше самопочуття. Те, що ви покладете маленькому школяреві у тарілку на сніданок, визначить, наскільки уважна та зосереджена на навчанні буде ваша дитина”, - розповідає лікарка.

Найкращим сніданком, за словами Галини Вівчарівської, безумовно, є каша. Рекомендує гречану або вівсяну з додаванням масла і ягід.

 “У 100 грамах гречаної каші є майже половина добової норми заліза. Жири, які є в гречці, прирівнюються до тваринних. Каша легко засвоюється і як правило діти її люблять", - говорить гастроентеролог. 

Галина Вівчарська наголосила, що власне саме каші мають особливу поживну цінність для дітей, хай навіть останні деколи надають перевагу снекам та солодощам.

 

"Вівсяна каша багата на білок, містить вітаміни групи В , які поліпшують мозкову діяльність. Крім того, вівсянка — потужний енергетик — у ній міститься більше складних вуглеводів, ніж в інших крупах, тому після вживання цієї каші надовго зберігається відчуття ситості”,- пояснює лікарка-гастроентерологиня.

Окрім якісних вуглеводів, сніданок має містити амінокислоти та жири, які покращують когнітивні функції: уважність, пам’ять та швидкість сприйняття інформації.


Без білків нікуди 

Цими речовинами дуже багаті яйця, молочні продукти. Гастроентерологиня радить готувати омлети з різними начинками, млинчики, сирні запіканки чи сирнички. А також рекомендує несолодкі йогурти та кефір.

Яйця — справді корисні: вони містять протеїн, такий важливий для організму, що росте, а яєчний жовток — то просто скарбничка лютеїну, незамінного для хорошого зору ваших дітей", – розповідає лікарка. 

За її словами молоко має бути  обов'язковою частиною ранкового раціону дитини, крім окремих випадків. 

"Молоко містить вітамін D, також калій, білки, вітамін B6, вітамін B12, магній. Воно є головним постачальником фосфору і кальцію, які необхідні для здоров'я зубів і кісток. Нормалізує роботу нервової системи, допомагає легше справлятися зі шкільними навантаженнями, а також запобігає інфекційним захворюванням” - говорить лікарка.

Можна на сніданок дитині запропонувати і канапки, для прикладу з маслом і твердим сиром.

“До вибору хліба потрібно поставитися відповідально. Білий хліб даватиме швидкий підйом енергії, а через 20-30 хв наступить її спад. А от зерновий або висівковий хліб забезпечуватимуть надходження енергії поступово. Вершкове масло для канапок обирайте з жирністю не менше 82,5%.” - радить гастроентеролог. 

Галина Вівчарівська наголошує, що дитина не повинна йти до школи голодною. Якщо вона не поснідає, проявить себе дефіцит енергії.  Дитина буде сонливою та важко сприйматиме  нову інформацію. 

“У дітей, які звикли не снідати, може уповільнитися обмін речовин, що спричиняє збільшення ваги та порушення обміну речовин у майбутньому”,- застерігає лікарка.

Буває, що дитині важко прокидатися і вона категорично відмовляється снідати. У такому разі є декілька порад:

  • Нехай дитина раніше лягає спати. Часто діти допізна проводять час за телефонами та ноутбуками, тому зранку мають поганий настрій та невиспані.
  • Потрібно будити школяра раніше на хвилин 15, щоб він без поспіху поснідав.
  • Яскраво та творчо прикрашайте страви.
  • Снідайте разом. Діти беруть у нас приклад, тому, якщо батьки не снідають, вони на рівні підсвідомості будуть відмовлятись від їжі зранку також.


Їжа з собою

Не варто забувати й про ланчбокс, який дитина візьме у школу.

Якщо давати перекуси, то за словами лікарки-гастроентерологині Галини Вівчарівської, найкраще щоб це були канапки з відвареним або запеченим м’ясом птиці та цільнозерновим хлібом, або хлібцями.  Робити канапки з ковбасою не рекомендує.

“Ковбаси будь-яких сортів не містять повноцінних білків, а сосиски складаються з крохмалю з додаванням невеликої кількості м'яса. Такий продукт абсолютно не поживний, позаяк білки з крохмалем не засвоюються.М'ясо ж містить у великій кількості легко засвоюване залізо, яке особливо необхідне дівчаткам-підліткам, оскільки запобігає виникненню залізодефіцитної анемії", - радить лікарка.

Гарним доповненням до канапки стануть фрукти або сухофрукти. А також горіхи.

Солодке яблуко чи груша, або невеликий банан дадуть миттєве поступлення глюкози у мозок. Горіхи теж є прекрасним живленням для мозку, допомагають концентрувати увагу. Але слід звернути увагу, що горіхів можна з’їсти стільки,скільки поміщається в жмені дитини” - говорить пані Галина.

Що ж до солодощів, гастроентеролог рекомендує чорний шоколад, мармелад, зефір. Печиво може бути як доповнення, але не варто ним зловживати.

“Не забудьте про пляшечку з водою. Мозок різко реагує на нестачу води – з’являються втома, головний біль, слабкість. Тому у пакет з контейнером обов’язково покладіть воду. Якщо дитина не любить воду, замініть її ледь підсолодженим узваром або компотом чи рідким фруктово-ягідним киселем домашнього приготування”, - резюмує Галина Вівчарівська.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ