Під загрозою безробіття - пів тисячі людей, а військові - без реабілітації. Комплекс Edem Resort Medical&Spa неподалік Львова вимушено може призупинити роботу через суди. А керівництво комплексу заявляє про тиск на бізнес.

Успішне підприємство поблизу Львова Edem Resort Medical&Spa опинилося під загрозою закриття. Всередині країни розгорнули справжню війну з українським бізнесом, а органи прокуратури і суди, які мали б захищати людей, працюють на чужі інтереси.

У мене відчуття, що повертається те, що було за часів Януковича - замість того, що держава декларує, мають бути чесні суди, чесні правоохоронні органи, - каже міський голова Бібрської ОТГ Роман Гринус.

Комплекс Edem Resort Medical&SPA - найбільший в Україні. До нього входять: 5-тизірковий готель, два музеї, артпростір та велика картинна галерея. Це все організували для популяризації і збереження українського мистецтва. А ще: професійне поле, де проводить чемпіонати Федерація гольфу України; дитяча кінна і гольф школи та єдиний в Україні ландшафтний парк скульптур, який створили у партнерстві з Йоркширським парком Великої Британії. Діє тут і унікальний медичний центр для лікування та відновлення після важких травм і станів. Комплекс – гордість країни і один з найбільших роботодавців.

Та сьогодні керівництво Edem Resortу вимушено готується призупинити діяльність - через суди. У березні 2023-го Господарський суд Києва задовольнив позов Львівської обласної прокуратури, яка вимагала визнати недійсним договір купівлі-продажу земельної ділянки, на якій розташована споруда для занять водними видами спорту.

Ділянку комплекс придбав у серпні 2019-го і сплатив за неї в десять разів більше за ринкову вартість. 

Щоби було зрозуміло, що тут є дамба - гідротехнічна споруда, що тут є перепад висоти біля 6-ти метрів і, якщо відкрити шлюзи, то вся ця вода звідси піде і тут буде некрасива картинка, ми будемо вимушені закрити готель, ми будемо вимушені припинити співпрацю з командою, а в нас працює 500 людей, до нас перестануть їздити гості. Ті, хто працює проти нас, а це 5-та колона вони доб'ються свого, але ми не боїмося, ми чітко розуміємо, що ми праві, - каже директор Edem Resort Medical&SPA  Олексій Волошин.

Те що споруда штучна, справді видно неозброїним оком, однак прокурори і судді вважають, що це – природня водойма, яку нібито хочуть повернути в державну власність. Керівництво та працівники комплексу вважають такі дії – тиском. 

Кажуть: ділянку вже намагались «націоналізувати» у 2021-му році, однак тоді суд не отримав підтвердження, що на території існує водойма, яка є на обліку у Державному водному кадастрі. 

«На земельній ділянці загальною площею 15,1563 га розташований спортивний майданчик для занять різними видами спорту на відкритому повітрі, в тому числі споруда загальною площею в 9,2 га для занять водними видами спорту. Основне призначення спортивного майданчика: забезпечувати активний відпочинок відвідувачів ТОВ «Узлісся», - йдеться у заяві судових експертів на підставі даних геопорталу «Водні ресурси України».

Безумовно - це тиск на бізнес, бо замість того, щоби працювати, приймати людей, створювати додаткові блага і платити податки, ми займаємося юридичними питаннями, судами, несемо витрати і перш за все - часу та грошей, - каже директор Edem Resort Medical&SPA Олексій Волошин.

Отримавши висновки десятка нових експертиз, які підтверджують, що підприємство має рацію, і ті, які раніше були підставою для винесення рішення, тепер для Феміди ці аргументи чомусь не є переконливими, що дає право сумніватися у чесності такого суду.

Це окрема експертна установа КНІСЕ. Встановлено чітко - проект землеустрою - все відповідно до Закону. Окремо була розроблена гідротехнічна експертиза, яка чітко встановлює, що споруда є штучною, що це штучний об'єкт, аж ніяк не природний. Так само це стверджується архівною документацією ще 85 року. Крім того, там ніколи не було водного об'єкту - ця ділянка призначена, що там були сіножаті колись, - каже юрист Віктор Бараняк.

Про те, що озера чи ставка тут ніколи не було, свідчать старі фото цієї території, і розповіді мешканців.

Серед них і слова Романа Гринуса – міського голови Бібрської об'єднаної територіальної громади.

Якщо хтось думає з високопосадовців, що хочуть це знищити - то це є ганьба найбільша, яка може бути. Бо бізнес буде себе відстоювати, а ми, як громада, будемо його захищати. Бо якщо забрати все це - цей комплекс не буде мати такої вартості, і куди ті люди підуть? В основному більшість тут працюють жінки, в яких чоловіки хто на війні, хто де, - каже міський голова Бібрської ОТГ Роман Гринус.

У мене зараз воює чоловік і син. У мене і чоловік працював тут, і син працював тут, - каже покоївка в Edem Resort Medical&SPA Світлана Наугольник.

Світлана працює в Edemі 20 років. Здебільшого такі, як ця жінка – це мешканці місцевої Бібрської громади. Робота біля дому та умови праці – перевага, яку не всюди можна отримати. В іншому випадку роботу таким, як Світлана, доведеться шукати закордоном. Якщо Прокуратура, яка мала б діяти в інтересах громади, не звертає увагу на аргументи цієї ж громади, то виникає логічне запитання: а в чиїх інтересах тоді працюють правоохоронці?

На мою думку, точно не в інтересах громади, і не в інтересах бізнесу. У нас не є, як в попередні роки, коли ми боролися з Януковичем, що прийшли і забирали. Забрати - куди забрати і кому віддати, яким чином?! Хто за це все заплатить? Хто понесе збитки? Бізнес вклав сюди гроші. В мене відчуття, що повертається те, що було - замість того, що держава декларує, що мають бути чесні суди, чесні правоохоронні органи – ми маємо зовсім інше, - каже міський голова Бібрської ОТГ Роман Гринус. 

Податки, які сплачує Edem, наповнюють державний і місцевий бюджети. Голова громади непокоїться: якщо комплекс зупинить роботу - це призведе до втрати коштів та щонайгірше - занепаду території. Бо хто має опікуватися землею під штучною спорудою – незрозуміло.

Впродовж війни в Україні Edem Resort забезпечив за свій рахунок реабілітацію сотням військових та цивільних людей, які постраждали внаслідок військової агресії. З перших днів повномасштабного вторгнення усі кошти з рахунків підприємства безповоротно перерахували на підтримку ЗСУ на офіційний рахунок Міноборони.

Шоковані тим, що відбувається, та категоричні у своїх заявах військові, які проходять реабілітацію після поранень на фронті, тут.

Суд навпаки: замість того, щоби допомагати людям, забирає, руйнує, і до судів вже давно нема довіри. Іпотрібно його реформувати, і міняти суддів, бо такий суд нам точно не потрібен, - каже військовослужбовець 80 ДШБ ЗСУ Роман Гема, який проходив реабілітацію в Edem Resort Medical&SPA.

34-річний Костянтин донедавна боронив українські позиції на Бахмутському напрямку. У лютому воїн отримав осколкове поранення ноги, відтак, нині герой на милицях. Вже місяць він на безкоштовній реабілітації.

Оце дуже мені не подобається, тому що є люди, які вклали в це душу, себе вклали в це і хтось на готове прийде і забере це. Це просто неприпустимо. Ми не за то воювали, щоб вони приходили, відбирали це все, - заявив військовий Костянтин Кашула, який зараз перебуває на реабілітації в Edem Resort Medical&SPA.

Наразі керівництво комплексу очікує на чергове засідання суду. Незалежно від рішення, кажуть, здаватися не планують, бо ж сьогодні вони, а завтра може бути будь-хто інший, тому боротимуться до кінця.

Цим своїм прикладом ми покажемо, що ніхто не може залякати український бізнес і змусити наших працівників залишитися без роботи, та поїхати в інші країни, - каже директор Edem Resort Medical&SPA  Олексій Волошин. 

Понад те, всі витрати, які понесуть, підприємство обіцяє: буде вимагати від корупційних чиновників відшкодувати, а суддів, які готові приймати незаконні рішення - разом з громадою та військовими викликатимуть на поліграф, аби дізнатися правду: хто їх змушував чинити несправедливо і скільки коштує совість Феміди?!

ІА "Вголос": НОВИНИ