Походження імені Володимир та його значення.

Cьогодні, 28 липня, чоловіки з іменем Володимир і дівчата (жінки) з іменем Володимира святкують свої іменини. Володимир – слов’янське, древньо-руське ім’я. Дослідники виводять його від Voldь і мерь, де voldь – влада і мерь – великий (буквально: силою великий). З бігом часу елемент – мерь зблизився із словом мир (світ), ім’я переосмислилось і стало означати “володар світу”. За іншим тлумаченням – це готське запозичення: Woldemar (давнє waltan – правити і давнє mari – знаменитий.  

Володимир Великий - князь (цар, король) України-Руси

Св. рівноапостольний Володимир – онук королеви рівноапостольної Олени (Ольги) та син Святослава і дружини Малуші (слов’янки). Ще у ранньому віці його запросили на правління новгородці. Згодом під керівництвом свого дядька (вуйка) Добрині пішов на варягів та, зібравши там військо, оголосив війну старшому братові Ярополку.

По дорозі розбив військо полоцького князя та взяв собі дружиною його дочку Рогнеду. Володимир назвав її слов’янським іменем Горислава. Після прийняття християнства вона отримала постриг під іменем Анастасії.

До речі, Володимир мав чимало наложниць, а із п’яти офіційних дружин чотири були християнки (грекиня, болгарка та дві чешки). Не без того, що дружини-християнки впливали на нього у християнському дусі. Господь готовив йому велику світлу дорогу... ”Де збільшився гріх, там, -  за словами Апостола, - зарясніла благодать” (Рим. 5:20). Ярополк загинув від рук варягів, а Володимир почав князювати у Києві (із 980-го)…

Володимир об’єднав Київські землі, приборкав неприятелів: радимичів, хорватів, половців… Та найголовнішою його справою життя стало освячення руської (української) землі християнством.

Передісторія великого історичного звершення та родовід Анни

14 вересня 987-го у Візантії почався бунт воєводи Варди Фока. Імператор Василь II відчув, що власними силами йому не подолати бунтаря, тому послав послів до Володимира просити допомоги. Той погодився за умови, якщо імператор віддасть за нього свою сестру Анну, а перед тим обіцяв сам охреститися. Тому й тут, ймовірно, охрестився у присутності  імператорських послів, а може, навіть від рук духовника,  який перебував у посольстві.

Розбивши військо противника, Володимир одружився з царівною Анною (989, мала тоді 26 років), дочкою імператора Романа II і Феофани, внучкою Константина VII Багрянородного, сестрою імператорів Василя II та Константина  VIII. Ось такий найближчий родовід царівни Анни - дружини-християнки Володимира.  Анна упокоїлася 1011-го у віці 48 років.

Хрещення України-Руси

Коли і де саме відбулося хрещення Володимира – достовірно невідомо. Припускають, що це сталося 987-го, або найпізніше 988-го. За одними даними, – це Київ, за іншими –  місто-фортеця Корсунь (древній Херсонес, неподалік нинішнього Севастополя, Крим). Тут, до речі, діяла церква Св. Василія. За іншими даними, він хрестився у Василеві (Василькові) на Київщині.

Одне певне й незаперечне: християнство Володимир прийняв із Візантії

За літописом, покидаючи Корсунь після одруження з візантійською царівною Анною, взяв “царицю, і Настаса, і попів корсунських, і мощі Св. Климента, і Фіва, учня його, і взяв сосуди церковні, і ікони на благословення собі”.

Донині збереглася мініатюра з Радзивилівського літопису “Хрещення Володимира”, але вона, на жаль, не дає відповіді на ці питання.  Очевидно, що потім відбулося хрещення його 12 синів, а згодом і киян (за переданням, 1 серпня). Між іншим, цього дня (14 серпня – за новим стилем) українські греко-католики відзначають хрещення України-Руси. Українські православні відзначають Хрещення 28 липня.  Дехто із сучасних істориків вважають, що Хрещення відбулося 989-го, а навіть називають дату – 990 рік!  

Хрещення киян відбулося у водах Дніпра. Хоча є думки, що їх хрестили в гирлі р. Почайни, яка вливається у Дніпро. Синопсис Інокентія Гізеля (XVIII  ст.) місцем хрещення киян вважає Хрещатик. Це ймення центральної вулиці столиці України не змінила навіть радянська влада !

Може, й так, бо ж Таїнство Хрещення відправляли  самі священики. Церковна ієрархія прибула до Києва десь 991-го.Маємо художнє полотно Хрещення України-Русі. 1980 (автор – Петро Андрусів, виходець із с. Кам’янобрід на Яворівщині).

“Музика, що застигла у камені” за часів Володимира (980-1015)

996-го у Києві була зведена перша кам’яна церква, присвячена Пресвятій Богородиці (Успіння Пресвятої Богородиці), відома під народними назвами Десятинна, або Пирогоща. У ній, до слова, був приділ Св. Климента, римського Папи, якого втопили  посланці Римського імператора-язичника Траяна за поширення християнства серед мешканців Херсонеса (Корсуня).

У свій час Свв. Константин і Мефодій знайшли мощі Св. Климента в Херсонесі. Про церкву маємо згадку у “Слові о полку ігоревім” (вона відновлена 1998-го у формах XII ст.). Першу церкву Володимир “доручив Настасу Корсунцю і поставив попів корсунських служити в ній”. У Василькові збудували церкву Преображення Господнього (Василівська), у Берестові – церкву Первоверховних апостолів Петра і Павла. За часом спорудження і архітектурними особливостями з ними співвідноситься Спасо-Преображенський собор  (Чернігів). Всі вони, за словами бл. п. академіка Мирослава Поповича, нині є для нас  “музикою, що застигла у  камені”.

Степан Боруцький.

«Вголос» розповідав про те як Володимир прийняв християнство, за легендою саме хрещення допомогло йому прозріти і «побачити Бога Істиного» !

 

ІА "Вголос": НОВИНИ