На Львівщині щораз більше вагітних жінок надходять в лікарні з діагнозом COVID-19. Якщо у попередні хвилі це були поодинокі випадки і, як правило, жінки при надії переносили коронавірус легко, то зараз ситуація змінилася. Вони частіше потрапляють до реанімації та під апарат штучної вентиляції легень. У Центр легеневого здоров’я, куди за визначеним маршрутом госпіталізують вагітних, щодня надходить в середньому троє пацієнток.

Роман Наконечний, заступник головного лікаря з лікувальної роботи Центру легеневого здоров’я розповідає,що вагітних з діагнозом  COVID-19 у лічниці почали приймати у вересні. Тоді одночасно на лікуванні перебувало в середньому 12 жінок, зараз їх кількість збільшилась до 30-ти.

До 20 тижнів вагітності жінки лікуються у відповідних медичних установах за місцем проживання. У наш Центр поступають вагітні на більш пізніх термінах. Щодня маємо в середньому три нових пацієнтки. Найчастіше у таких жінок діагностують двобічні пневмонії”, – каже лікар. 

Якщо у вагітної є ковід , але немає проблем з акушерством, таких пацієнток лікують пульмонологи-анестезіологи. У випадку, коли основним захворюванням є загроза переривання вагітності чи передчасних пологів, тоді жінок приймають у Львівському обласному перинатальному центрі.

Департамент охорони здоров’я ЛОДА визначив маршрут, за яким фахівці Перинатального центру консультують вагітних, які перебувають у Центрі легеневого здоров’я.

“ У стаціонарі постійно чергує акушер-гінеколог з обласного перинатального центру. Також спеціалісти цієї медичної установи щодня спостерігають наших пацієнток. За необхідності, якщо є загроза для здоров’я і життя мами та дитини, акушери-гінекологи, спільно  з нашими лікарями роблять   екстрені кесарські розтини”, – зазначає Роман Наконечний.

Так минулого тижня у Центрі легеневого здоров’я народилося троє немовлят.

3 нових життя за 2 дні – такого стіни Центру легеневого здоров'я ще не пам'ятають. Вчора, шляхом кесаревого розтину, за медичними показами, на світ з'явилося двоє малюків. Днем раніше – одна дитина: справжній богатир, хлопчик вагою 4 кг”, – повідомили медики на своїй сторінці у соціальній мережі Фейсбук.

Про діточок наразі дбають у Львівській обласній дитячій лікарні Охматдит та відділенні інтенсивної терапії новонароджених Обласної клінічної лікарні. Стан матусь, за словами заступника головного лікаря, середньої важкості, стабільний. Породіллям продовжують надавати усю необхідну допомогу  та післяопераційний догляд у Центрі легеневого здоров’я.

За даними досліджень, в матерів, хворих на COVID-19, діти народжуються передчасно у третині випадків. 40% передчасних пологів стаються – між 24 та 33 тижнями вагітності. Решта – у проміжку 34-36 тижнів. 

У 85% випадків жінкам роблять кесарів розтин.

“Розродження вагітних, у яких діагностовано коронавірус, як правило є передчасним.Акушери-гінекологи спостерігають жінку і якщо плоду загрожує гіпоксія, зменшується кількість рухів чи є інші тривожні симптоми – рекомендують кесарів розтин”,– продовжує розмову В’ячеслав Бондар, завідувач відділення реанімації Центру легеневого здоров’я. 

Після пологів, породіллі продовжують лікування в реанімації.

 “Жінки, після кесаревого розтину, згідно з протоколом лікування,  потребують нагляду в умовах інтенсивної терапії мінімум шість годин. Враховуючи , що ми маємо справу з породіллями, у яких діагностована двобічна пневмонія на фоні ковіду, то спостереження відбувається протягом двох-трьох днів”, – зазначає лікар.

Марія, 27 років, народила передчасно, на 32 тижні вагітності. У жінки окрім коронавірусної інфекції, були супутні патології. При черговому огляді акушер-гінеколог, зауважив порушення в роботі серця плода і відповідно загрозу для життя дитинки. Прийняли рішення робити кесарів розтин.

Породілля перебувала в реанімації 5 днів. Зараз її стан лікарі оцінюють, як середньої важкості. Жінка переведена для подальшого лікування у пульмонологічне відділення.

“У першому триместрі, коли формується дитинка, жінка ослаблена, а тому є вразливою.На  пізніх термінах,  матка вже настільки велика, що підпирає діафрагму й легені і навіть здоровій мамі дихати важко”, – каже лікар.

Протокольна схема лікування вагітних, як зазначає анестезіолог, така ж як і інших пацієнтів. Але звертається увага на термін вагітності, а препарати використовуються вибірково, тільки ті, які є найменш токсичними.

Настя, 26 років перебуває у відділенні реанімації два тижні. Поступила на 29 тижні вагітності з пульмонології при загрозі наростання гіпоксемії ( зниження вмісту кисню у крові внаслідок порушення кровообігу – 150). Жінку готували до передчасних пологів. У вагітної була дихальна недостатність і низька сатурація. Стабілізовували пацієнтку три дні. Протягом усього часу перебування в реанімації жінка потребувала кисневої підтримки. За словами лікаря, зараз стан вагітної є задовільним. Питання кесаревого розтину відпало. І уже у найближчий час її випишуть додому під спостереження сімейного лікаря та акушер-гінеколога.

Як розповідає В’ячеслав Бондар, серед вагітних, які поступають в Центр легеневого здоров’я – 99% невакцинованих.

Відсутність антитіл різко підвищує ризики захворювання. Це основна проблема. Уже є дослідження, які доводять,що вакцинація під час вагітності на будь-якому терміні не має негативного впливу на плід чи на майбутню матір. Так, вона не захищає від хвороби, але захищає від важкого перебігу Covid-19.  Користь вакцинації як для вагітної, так і для дитини набагато більша, аніж будь-які потенційні ризики”, – наголошує Бондар.

Варто пам’ятати, що за інформацією МОЗ,вагітні жінки мають вищий ризик ускладнень від COVID-19 у порівнянні з невагітними. Вони частіше потрапляють до реанімації та під апарат штучної вентиляції легень.За даними Центрів з контролю та профілактики захворювань в США (CDC), вагітні жінки із симптоматичним перебігом COVID-19 мають на 70% вищий ризик померти внаслідок цієї хвороби.

На жаль, на початку жовтня, як пригадує завідувач реанімаційного відділення, у нас теж був летальний випадок. 

“28-річна вагітна на терміні 28 тижнів мала важку ковідну пневмонію, ожиріння 2 ступеня, не була вакцинована. Протягом 10 днів перебувала на лікуванні у нашому Центрі.Відтак була доправлена до Обласного перинатального на детальніший огляд. Наступного дня вагітній стрімко погіршало, і врятувати її, попри всі зусилля медиків, не вдалося. Дитинка також не вижила", – розповідає лікар

У часі наростання нової хвилі коронавірусної інфекції  В’ячеслав Бондар, завідувач відділення реанімації Центру легеневого здоров’я застерігає вагітних і їх рідних бути особливо уважними до свого здоров’я.

Більше рекомендацій хотів би дати домашнім вагітної. Бо жінка при надії, думаю, рідко коли контактує з великою кількістю людей. А от рідні мають пам’ятати, що потрібно обмежити свої фізичні контакти. Слідкувати за дотриманням протиепідеміологічних заходів, тобто носіння маски, особиста гігієна рук, обличчя. Дезінфекція поверхонь. І, безсумнівно, важливою є вакцинація,як вагітної, так і її сім’ї".

ІА "Вголос": НОВИНИ