Повномасштабне вторгнення росії принесло величезну кількість загроз не лише Україні, а й світу. Одна з таких – голод. У 2019-2021 роках українські аграрії забезпечили, зокрема, майже 10% світового експорту пшениці, 15% експорту кукурудзи та ячменю і майже 50% експорту соняшникової олії.

Через повномасштабні бойові дії, окупацію територій та блокування морських портів державою-агресором рф, посівні площі українських аграріїв зменшились, і їм стало важко отримати фінансування. Саме з останньої причини у цьому році посівна кампанія опинилася під загрозою і на заході України.

На допомогу прийшов Європейський Союз та додатковий компонент його програми FinancЕast. Розповідаємо про підтримку ЄС та як вона допомогла фермерам із Львівщини Андрію Турчину та Петру Лелику врятувати врожай.

Що таке програма FinancEast та її додатковий компонент

Програму FinancЕast ініціював ЄС у 2019 році. Її метою було відновити фінансування мікро-, малих та середніх підприємств (ММСП) на підконтрольних Уряду України територіях Донецької та Луганської областей. Розробили програму в рамках Угоди між Урядом України та ЄС «Підтримка Європейського Союзу для Сходу України» та ініціативи EU4Business.

FinancЕast здобула велику популярність у представників бізнесу на сході України – підтримку отримали 153 інвестиційні проєкти ММСП на суму 612,75 млн грн. Здебільшого нею скористались аграрії, завдяки якій змогли придбати сільськогосподарську техніку та обладнання. Подальшу реалізацію програми в регіоні перервало повномасштабне вторгнення росії на територію України. Та це не був кінець підтримки підприємців Євросоюзом в межах цієї програми.

Німецький банк розвитку KfW проконсультувався з ЄС, щоб перенаправити кошти, які залишилися в межах програми, і спрямувати їх на підтримку фермерів. Так запрацював додатковий компонент програми FinancЕast, який забезпечив аграріїв заходу України критично необхідною підтримкою під час посівної кампанії. Фінансовою установою-партнером додаткового компонента став АТ АКБ «Львів».

«Треба продовжувати нашу роботу»

«Коли почалося повномасштабне вторгнення, нашим першим рішенням було таке, що треба залишитися, і треба продовжувати нашу роботу, тому що країні потрібно зерно, потрібні харчі, потрібно підіймати економіку», – розповідає Андрій Турчин, співвласник фермерського господарства «Лісова поляна».

Фермер запевняє – з мотивацією у працівників усе гаразд. Проблема була з грішми для придбання посівного насіння, засобів захисту рослин та добрив, ще й ціни підвищилися. В роботі у фермерського господарства близько 1200 га ріллі, на яких вирощують пшеницю, сою, соняшник, кукурудзу, ріпак.

За словами Турчина, фермери зазвичай працюють на кредитних і оборотних коштах. Тому для нової посівної треба продати попередній врожай. А через заблоковані росією морські порти України зробити це стало вкрай важко.

Водночас деякі компанії-партнери, які давали фермерам розтермінування у виплатах на насіння, на засоби захисту, зупинили роботу таких програм. Тож допомога за додатковим компонентом програми FinancEast від ЄС стала порятунком врожаю.

«Не було можливості вчасно закупити добрива, які необхідні рослинам саме в цей час – вегетативний розвиток рослини чекати не буде. Грант дав можливість це все зробити вчасно для отримання врожаю», – розповів Андрій Турчин.

“Для нас це є наш фронт і ми його тримаємо”

Петро Лелик очолює фермерське господарство «Лелик». Вони обробляють 250 га ріллі, на яких вирощують пшеницю, овес, жито, кукурудза, сою, овес та кормові культури. Також займаються тваринництвом.

Після повномасштабного воєнного вторгнення, каже фермер, ніхто і не думав, що треба зупинятися, бо всі розуміли, що війна – це можливий брак продуктів. Але так само зіткнувся з проблемою подорожчання вартості всіх матеріалів для посівної. Не було грошей і на добрива. За допомогу від ЄС вдалось вирішити ці питання.

«Грантові кошти були використані в основному на мінеральні добрива, оскільки вони тоді дуже швидко почали рости в ціні. Це для нас були критичні потреби», – наголосив Петро Лелик.

 

Завдяки додатковому компоненту програми FinancEast допомогу отримали 10 фермерських господарств на заході України. Фермери засіяли 2 324 га пшениці та жита, що склало на 10% більше порівняно з минулим роком. Борошна з зібраних орієнтовно 14 тис. тонн високоякісного зерна можна спекти 31,5 млн хлібин.

Довідка

Програму FinancEast розробили в межах Угоди між Урядом України та ЄС «Підтримка Європейського Союзу для Сходу України» та ініціативи EU4Business. Над розробкою FinancEast працювали спеціалісти Німецького банку розвитку KfW та Фонду розвитку підприємництва (ФРП) разом із фінансовими установами-партнерами: АТ «Ощадбанк», ТОВ «ОТП Лізинг» та АБ «Укргазбанк».

З пропозицією запровадити додатковий компонент програми та перенаправити гроші на підтримку фермерів із західних регіонів України до ЄС звернулись представники KfW. Фінансовою установою-партнером додаткового компонента програми FinancEast став АТ АКБ «Львів».

Публікація підготовлена за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її зміст є виключною відповідальністю Проєкту “FinancEast” і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ