Про це в ефірі «Радіо Свобода» заявила голова парламентського комітету з охорони здоров’я Ольга Богомолець.

За її словами, попри збільшення видатків на Збройні сили у 2015 році, фінансування медичних потреб армії не збільшене.

«Якщо держава збільшує оборонний бюджет, не збільшувати видатки на військову медицину – це злочин. На жаль, видатки на військову медицину не збільшені», – заявила Богомолець.

«Медичне забезпечення в зоні АТО ганебне з точки зору держави. Практично все, що там є, – це те, що привезли, принесли туди волонтери», – додала вона.

​У грудні минулого року повідомлялося, що міністерство охорони здоров’я та міністерство оборони пропонували повернути у медичні виші курси військової хірургії. Таким чином, урядовці мали на меті краще підготувати українських медиків. Зокрема у низці вищих медичних навчальних закладах планувалося відновити роботу кафедр медицини катастроф та військової медицини.

За словами ректора Національного медичного університету імені Богомольця Катерини Амосової, навчання майбутніх лікарів для Збройних сил нічим не відрізняється від підготовки студентів на факультеті «Лікувальна справа», військову специфіку студенти опановують у вільний час власним коштом. В університеті працює єдиний в Україні спеціалізований факультет з підготовки військових медиків і державне замовлення там становить приблизно 40 фахівців.

ІА "Вголос": НОВИНИ