Уже до 15 липня в Україні можуть почати використовувати так звані «ковідні» сертифікати. Зараз же вся робота над ними триває у тестовому режимі.

Про це «Вголосу» розповів Регіональний координатор з вакцинації від коронавірусної інфекції у Львівській області Олег Когут.

«Ковідний сертифікат - це значно ширший документ, аніж  свідоцтво про вакцинацію міжнародного зразка. У ньому є інформацію про людину, відмічається результат ПЛР-тесту,  є інформація про те, чи хворіла людина COVID, тому є складнощі при його оформленні», - пояснив він особливості сертифікатів.

За його словами, наразі такий сертифікат ще не має  міжнародного визнання, але над цим питанням уже працює  Міністерство закордонних справ.

«Я думаю, що впродовж тестового режиму, приблизно до 15 липня, всі питання відрегулюються і «ковідні» сертифікати ввійдуть у використання», - прогнозує Олег Когут. Також зазначив, що отримати сертифікат можна буде не тільки у сімейного лікаря, а й через додаток «Дія» та у Центрах  надання адміністративних послуг.

Як стати учасником тестування сертифікатів

Нагадаємо, що Кабмін затвердив впровадження COVID-сертифікатів в Україні. «Ковідний» сертифікат – це документ, в якому є інформація про саме людину, про вакцинацію, негативні результати ПЛР-тестів чи одужання після хвороби. Його можна використовувати для виїзду за кордон.

Як повідомляло  Міністерство охорони здоров’я , 1 липня Мінцифра спільно з партнерами запустила бета-тестування COVID-сертифікатів. Долучитися до тестування можуть охочі, які вже отримали дві дози вакцини від COVID-19 на території України. Лише за добу зареєструвалось близько 10 тисяч користувачів .

Зареєструватися для участі в бета-тестуванні можна тут.

Уся актуальна інформація для подорожей громадян України за кордон — умови в‘їзду та транзиту, контакти посольств і консульств України за кордоном — доступна на онлайн-карті МЗС України.

ІА "Вголос": НОВИНИ