До Міжнародного дня боротьби зі зловживанням наркотиками й їхнім незаконним обігом, який припадає на 26 червня, «Вголос» дізнався, як сьогодні доводиться протистояти сучасним «наркобаронам», які взяли на озброєння новітні технології, перевели торгівлю у віртуальну площину, а природні наркотики замінили штучними.

Мак для пампухів чи для наркотиків?

Начальник управління боротьби з наркозлочинністю у Львівській області департаменту боротьби з наркозлочинністю Національної поліції України Роман Ярема працює у цьому відділі близько 12 років. Він зауважив, що штучні наркотики діють сильніше, викликають швидшу залежність і вбивають швидше. Понад те вік тих, хто вперше пробують наркотики,  молодшає.

Раніше наркотики продавали-купляли за принципом «з рук в руки». Були люди, які збували, до них приходили, стукали у двері, давали гроші і забирали дозу. Таких осередків на Львівщині було дуже багато.

За його словами, перше затримання наркодилера, в якому він брав участь, було у приватному помешканні.

«Вхідні двері забиті металевими листами та мали невеличку кватирку. Наркозалежні стукали, і через кватирку вони давали гроші та отримували наркотики», - згадує полісмен.
Ну а далі відбувалося все як у кіно: оперативна група висадила двері, мешканці спробували чинити опір. Але обшук провели та наркоторговця покарали. Тепер таких точок збуту наркотиків майже немає.

Не зустрінеш зараз і наркоманів на городах, котрих колись так романтично оспівували «Брати Гадюкіни». За словами полісмена, нині споживачі наркотиків вже не користуються наркотичними речовина, які виготовляють з маку. Тому вирощувати мак задля наркотиків стало не вигідно.

Як брали першу групу сучасних наркозбувачів на Львівщині

З розвитком технології наркозбувачі почали користуватися безконтактним видом збуту наркотиків. Цей вид передбачає певну піраміду всередині групи. І про всіх його учасників знає тільки так званий бос, той, хто на верхівці цієї структури. А ось закладники та споживачі наркотиків ніколи між собою не перетинаються. І не знають, хто продає та хто купує ці речовини. Першу таку організовану групу, яка діяла на території Львівської області виявили у 2019 році.
«Це були студенти, які організували та керували збутом наркотиків. Вони залучили до цієї групи мешканців Львівської та сусідньої областей. Вони були знайомі поза цим, назвемо його бізнесом. Але сам закладчик навіть не здогадувався що його бос є з його кола оточення. У цій групі були дуже близькі друзі й навіть родичі. Але вони й гадки не мали, що вони займаються однією справою», - згадує начальник управління.
А ось наркотики їм постачали з інших областей залізницею. Тобто, передавали провідниками мішки з горіхами, куди пакували і заборонені речовини. Залізничники навіть не здогадувалися, що стали своєрідними наркокур’єрами.

Це була перша група зі збуту та розповсюдження наркотиків, яка послуговувалася новітніми технологіями та діяльність якої вдалося задокументувати й скерувати до суду.  Після цього виявили ще три організовані злочинні групи, які займалися збутом наркотиків за допомогою мережі Інтернет. Одна група складалася зі студентів і діяли вони в Червонограді. Ще дві – у Львові. Вони створили інтернет-магазини, через які продавали наркотичні речовини.

На жаль, за його словами, за крайніх три роки суд не виніс жодного рішення з цих справ.

Роман Ярема зізнається, що дуже багато випадків наркоторгівлі вдається виявити за допомогою активістів. Так, небайдужі львів’яни створили телеграм-канал DrugHuntersLviv, де кожен, хто помітив закладників наркотиків, може написати адміністратору та повідомити про це.

«Повідомлення є анонімними. Той, хто повідомляє, може не побоюватися, що це стане відомо ще комусь. Але ці факти адміністратори  телеграм-каналу  повідомляють нам», - каже полісмен.

Наркозбувачі наркотиків не вживають

Один з цікавих випадків, які згадує полковник поліції Роман Ярема, трапився у центральному парку Львова. Там працівники поліції виявили велике поле наркотичних закладок. Намагаючись вирахувати хто з тих осіб, які тут гуляли, має дотичність до цих наркотиків, звернули увагу на одного юнака. Він виявився клієнтом, який прийшов забрати свою дозу. Години за дві за ним прибігли батьки.
«З’ясувалося, що він з батьками кудись їхав автомобілем. Попросив батьків зупинитися коло парку, мовляв, має тут зустрітися з товаришем. Сказав, що зустріч займе кілька хвилин. Але коли його не було вже кілька годин, батьки почали хвилюватися і побігли шукати хлопця. Для них шоком стала звістка, що їхній син вживає наркотики», - каже полісмен.
І додає, що батькам треба бути уважнішим до того, чим займаються їхні діти. Адже, щоби придбати наркотики, вистачає смартфону та 300 гривень.

До курйозних випадків можна віднести і затримання мешканця Одеси, який приїхав до Львова закладати пакетики з наркотиками. Маючи чіткі інструкції, де він повинен їх залишити, турист-закладник не зумів зорієнтувати у Львові і не вмів користуватися гугл-мапою. Зрештою, вирішив скористатися допомогою перехожих. На своє нещастя, першими перехожими, до яких він звернувся, виявилися працівники патрульної поліції Львова.

«Він підійшов до працівників поліції. А вони вже професійно зорієнтувалися, розпитали його так, що він зізнався, що має при собі заборонені речовини», - згадує Роман Ярема. Але відмовляється ділитися таємницями як полісмен виявляє збувачів наркоти.
Цікаво, що сучасні наркобарони - високоосвічені особи, які дбають про своє здоров’я, не вживають наркотиків, займаються спортом, відвідують різні бізнес-тренінги та підвищують свої знання у галузі економіки, є ніжними та дбайливими батьками та дітьми.  І їх зовсім не гризе совість, що через їхню діяльність ламаються долі багатьох людей.

ІА "Вголос": НОВИНИ