Часто ми жартуємо, що в нашому місті паде дощ ще з 1256 року – відколи король Данило заснував Львів. Особливо, до таких погодніх умов ми вже звикли восени. Хтось шукає у цю пору натхнення, насолоджуючись мокрою бруківкою, опалим жовтим листям та приємними звуками дощу. Але є й ті, для кого осінні львівські дощі стають причиною затяжних депресій.

Як віднайти у собі душевну гармонію та не піддатися так званій «осінній хандрі» у меланхолійному Львові? «Вголос» поспілкувався на цю тему із фахівцями.

Осіння депресія. У чому причина?

Восени ми часто скаржимося на поганий настрій та апатію. Похмура та дощова погода, різке похолодання, відсутність сонця та скорочення світлового дня – все це стає причиною осінньої депресії.

Осіння депресія сезонний афективний розлад, який виникає у багатьох людей із приходом осені. Фахівці зазначають, що найчастіше, причиною сезонних депресій є фактична відсутність сонячного світла, а як наслідок – зменшення вироблення гормону серотоніну, який відповідає за відчуття радості та щастя.

«Часто депресивні настрої з'являються саме у перехідні періоди між літом/осінню та зимою/ весною. Вони справді залежать від погоди: коли вона псується, у людей часто виникає апатія до всього, зменшується фізична активність та перебування на сонці. Утім не варто забувати, що депресія може бути пов’язана й з багатьма іншими чинниками», розповідає психотерапевтка Інна Шинкаренко. 

Осіння депресія
Фото з відкритих джерел

Зокрема, за її словами, будь-яка депресія вказує на якийсь негаразд, відсутність балансу в певній сфері життя. До прикладу, це може бути пов'язано з дефіцитом підтримки з боку рідних, з малою фізичною активністю. А ось, похмура, дощова погода – це фактори, які депресивний стан можуть загострювати.

Крім цього, як каже фахівчиня, часто сезонні депресії плутають з втомою чи емоційним вигоранням. Такі емоційні стани тривають короткий період часу. Звертатися до спеціаліста слід тоді, коли апатія, фізична та психічна загальмованість не минають. 

«Буває таке, що людині не хочеться з якихось причин ходити на роботу. Це може бути звичайне емоційне вигорання. В будь-якому випадку, все це слід розбирати з психотерапевтом, аби зрозуміти, що це за стан і з чим він пов'язаний. Або ж, спробувати навести баланс у власному життті самостійно», – додає вона.

Осіння депресія
Фото з відкритих джерел

За спостереженнями психотерапевтки Анни Бєлих, найчастіше, до осінньої депресії більш схильні жінки, аніж чоловіки. У чоловіків осінь продуктивніша, ніж літо. Якщо влітку вони більше відпочивають, то осінь у них –  це час підвищеної активності.

«Жінки, загалом, трішки ближчі до природи, ніж чоловіки. Тому вони більш чутливі до будь-яких змін у ній. Перед весною природа прокидається, оживає. Так і жінки. А ось, коли природа засинає, то й жінки також стають менш активні», – зазначає вона.

Як бути щасливими восени? Поради психотерапевтів

1. Починайте ранок правильно

Коли похода похмура, а сонячні промені практично не потрапляють у квартиру, вмикайте світло, аби активувати зорові рецептори. Це додасть вам більше енергії та бадьорості. 

"Я, наприклад, прокидаюсь завжди о 6 ранку і перше, що я роблю вмикаю світло. Десь 5-10 хвилин воно має бути трішки приглушеним, аби організм переналаштувався зі сну на бадьорість. А потім його можна зробити більш яскравим", розповідає психотерапевтка Анна Бєлих.

Світло
Фото з відкритих джерел

2. Комунікація – важлива

«Спілкуйтеся з друзями, колегами і рідними, бо часто депресія виникає саме від недостачі підтримки і зв‘язків в оточенні. Та ж сама кава або прогулянка буде більше смакувати в доброму товаристві», – зазначає психотерапевтка Інна Шинкаренко.

За словами фахівчині Анни Бєлих, також дуже важливо спілкуватись зранку. Чудова ідея поділитися за сніданком із рідними власними планами на день. Це стимулюватиме ріст вашої продуктивності. Якщо ж людина, за певних обставин, самотня і поспілкуватись зранку ні з ким їй слід спитати у себе : "Що я чекаю від цього дня? Чому б мені, наприклад, після роботи не сходити у театр?

Що важливо: не розпочинайте день із телефону та безперервного гортання соцмереж. 

«Часто ми розплющуємо очі і одразу відкриваємо соцмережі. Таким чином, ми починаємо свій день з історій інших людей. Це не дуже правильно, бо день краще починати з себе», доповнює психотерапевтка.

2. Осінь – ідеальна пора для саморозвитку

Коли на вулиці йде затяжний дощ не засмучуйтесь, адже це чи не найкращий час для саморозвитку. Візьміть із полиці якусь цікаву книгу, закутайтесь у плед, заваріть собі чаю та насолоджуйтесь читанням. 

Осінь книги
Фото з відкритих джерел

"Крім цього, добре в осінній період щось робити власними руками, наприклад вишивати, малювати. Можна на танці записатись чи в спортзал. Осінь це чудова нагода починати щось нове",  радить Анна Бєлих. 

3. Займіться спортом

Власне, спорт та фізична активність не лише допоможуть вам відволіктись від проблем, а й неабияк зміцнять ваше здоров'я. 

"Біг, плавання, йога, піші прогулянки це буде тримати ваше тіло в тонусі і стане доброю звичкою",   рекомендує психотерапевтка Інна Шинкаренко.

4. Чим більше яскравих барв тим краще

Total Black типовий осінній образ. Чорний колір дійсно практичний, однак, хоча б іноді варто урізноманітнювати свій стиль одягом та аксесуарами більш яскравих кольорів. 

Яскрава парасолька
Фото з відкритих джерел

«Ви звертали увагу на те, скільки у Львові сірих та чорних парасольок? Навіть речі у всіх на зиму та осінь – темних кольорів. Якщо є можливість, придбайте яскраву парасольку та якийсь кольоровий одяг. А ще, чудова ідея – купити резинові гумаки. Тоді й настрій будете дарувати собі та іншим людям, і дощ не обмежуватиме вас у прогулянках", –  додає фахівчиня Анна Бєлих. 

5. Спостерігайте за тим, як змінюється природа

Восени природа стає іншою ледь не кожного дня. Поспостерігайте за цим, це точно вас надихне. 

Осінь у Львові
Фото з відкритих джерел

«Потихеньку вже дерева починають зафарбуватись в жовті, червоні кольори. Сядьте, до прикладу, десь кави випити і спостерігайте ці зміни природи», каже Анна Бєлих.

6. Звертайтесь по домогу до спеціаліста

Якщо поганий настрій та апатія не минають і ви підозрюєте у себе депресивний стан, краще звернутися до спеціаліста. 

«Дуже важливо уважно ставитись до свого емоційного і фізичного стану і звертатися за допомогою до фахівця, якщо є якісь підозри на депресивний стан, бо систематичне і глибоке занурення у нього буде свідчити про гормональні збої в організмі і потребує медикаментозної підтримки», додає психотерапевтка Інна Шинкаренко. 

Як не впасти в депресію в осінньому Львові?

1. Проводьте більше часу у парках та скверах

Осінь у Львові
Фото з відкритих джерел

У Львові є безліч атмосферних місць де, можна відпочити душею та насолодитися природою. Якщо немає дощу, чудова ідея вирушити у Стрийський парк та погодувати лебедів. Або ж, сходіть у парк Франка, оберіть собі лавку та нарешті розпочніть ту книжку, яку ніяк не мали часу прочитати. 

2. Випийте кави під звуки дощу

Культура випивання кави у Львові це особливий вид мистецтва. Львів'яни каву справді люблять, тож п'ють її майже завжди і всюди. 

Якщо погода не дозволяє прогулятися осіннім Львовом не біда. На щастя, у нашому місті є безліч затишних закладів, де можна сховатися від дощу та насолодитись філіжанкою ароматної кави. 

Дощ у Львові
Фото з відкритих джерел

«Я, наприклад, навпаки дуже люблю дощ і мені подобається взяти якоїсь кави чи какао та  прогулятися центром міста у таку погоду. Подивитися, чим Львів живе», – зізнається психотерапевтка Інна Шинкаренко. 

Тож, якщо у Львові падає дощ, але він не сильний, можна й таку прогулянку влаштувати.  Головне одягнутись тепліше та не промокнути, адже восени дуже легко застудитись. 

3. Сходіть у театр/на концерт/у музей

Львівська опера
Фото з відкритих джерел

Інколи душа потребує чогось прекрасного. Чудова ідея – сходити на оперу в Оперний театр, або ж – послухати концерт класичної музики у Львівській філармонії. Загалом, у Львові часто відбуваються різноманітні виставки та різноманітні культурні події, тож тут завжди можна віднайти для себе духовне збагачення на будь-який смак. 

4. Посміхайтесь

Коли спізнюєтесь на роботу, бо місто потопає у корках. Коли їдете з Сихова на вісімці,  якийсь пан наступає вам на ногу, а у вас нові чоботи. Коли ви філолог, а вам замість лАте та еспресо, роблять латЕ і еКспресо. Коли Львівводоканал знову відключив воду, а Львівобленерго – світло. Коли хочеться якомога швидше потрапити додому, але після дощу вулицю Сахарова затопило настільки сильно, що без човна ніяк. Коли зачиняються улюблені літні тераси і треба знову бігти «на перекур» у куртці та труситися від холоду як осінній листок.

Посміхайтесь. Це все – не причина для смутку. Бо у Львові осінь – це чудова пора і депресія їй не личить. 

ІА "Вголос": НОВИНИ