За два попередні локдауни на Львівщині закрилося до 16 відсотків підприємств та близько 30 відсотків працездатного населення залишилися без роботи. Зараз Всесвітня організація охорони здоров’я попереджає про нову хвилю захворювання на Covid-19, що розпочнеться восени. Це означає, що нас очікує новий локдаун.

«Вголос» поспілкувався з головою Національної асоціації підприємців України Ростиславом Пшемінським про те, як підприємцям вижити в умовах чергового локдауну  та мінімізувати свої втрати.

Допомогу від держави отримали одиниці

За словами підприємця, протягом попередніх локдаунів на Львівщині закрилося приблизно 16 відсотків підприємств. Найбільше постраждала галузь ресторанів, готелів та кав’ярень. Також зазнали втрат туроператори і транспортники. 

На Львівщині з’явилося тисячі безробітних, тому що багато підприємців закривали свій бізнес та звільняли працівників.

«Я думаю, що реальна цифра безробітних в області складе до 30 відсотків працездатного населення. Повернулося дуже багато заробітчан. Через карантин їх повернули в країну і вони так само сидять без роботи. Критична маса людей, які не мають роботи та коштів, нарощується. Від локдауну до локдауну інерція бізнесу падає. Така тенденція не тільки у нашій країні, але й у світі загалом», - каже Ростислав Пшемінський.

Він нагадав, що перший локдаун впав нам на голову несподівано, без попередження і дуже жорстко. Всі підприємці змушені були припинити діяльність на три місяці. Щотижня всі очікували засідання комісій з техногенної безпеки, аби дізнатися коли вже дозволять працювати. Ніхто не знав, як діяти за таких умов, тому що влада не створила нових правил роботи та співжиття. Підприємець стверджує, що 8 тисяч гривень одноразової компенсації виявилися заграваннями з бізнесом, оскільки ці кошти отримали одиниці.

«Щоб отримати цю допомогу, потрібно було потрапити в ті періоди карантину, треба, аби твої кведи відповідали вимогам. І було багато інших вимог, які реально перешкоджали тому, щоб підприємець міг скористатися тими восьми тисячами. Хоча були одиниці, які змогли їх отримати. Я це питання моніторив», - говорить голова Національної асоціації підприємців.

На його думку, механізм з вісьмома тисячами був придуманий, аби відвернути увагу людей від проблеми. Це як в натовп жебраків кинути жменю срібляків. Люди почнуть битися за ті срібляки і не звернуть увагу на щось важливе.

Таким популістичним кроком, на переконання Ростислава Пшемінського,  був і так званий локдаун вихідного дня, коли центральна влада дозволяла підприємцям працювати протягом п’яти будніх днів та змушувала зачинятися на вихідні. Тоді все розуміли, що це – половинчасті заходи, адже не може вірус атакувати тільки у вихідні. Хоча таким же популістським кроком стало і рішення виконкому про скасування вихідних днів у Львові та оголошення суботи й неділі будніми та робочими днями. На жаль, від цього тільки виграв чинний мер Львова Андрій Садовий, зібравши вершки під час передвиборчої кампанії. А ось підприємці, які зважилися проігнорувати локдаун вихідного дня, отримали шок, стрес та гору неприємностей.

«Підприємці ввійшли у відкритий конфлікт з поліцією.  І мені особисто та іншим членам Асоціації підприємців Львівщини довелося виїжджати на кожен конфлікт підприємців з поліцією та залагоджувати ці ситуації. Було виписано понад 700 протоколів щодо порушень. Але жоден не був доведений до оплати, штрафів на підприємців не було накладено», - згадує підприємець.   

Що доброго приніс локдаун

Зараз ми перебуваємо у «зеленій зоні». І підприємці починають надолужувати свої втрати. Так, у Львові знову працює туристичний та готельно-ресторанний бізнес. Їм допомогли в цьому туристи з Арабських Еміратів та країн Сходу, які через карантинні заходи у Європі відкрили для себе Україну та Львів зокрема. Це досить заможні люди і вони залишають тут свої кошти.

«Сподіваюся, що завдяки цьому наші підприємці наберуть трохи «жирку» перед наступним локдауном», - передбачає Ростислав Пшемінський.

Він також нагадав, що не всі підприємці під час локдауну постраждали. Так, працювали будівельники. Також зросла інтернет-торгівля на 80 відсотків. Скористалися ситуацією підприємства, які займаються доставкою на короткі дистанції.

«Люди почали переносити свій бізнес онлайн. З цієї ситуації скористалися маркетологи, таргетологи на есммники. Це був їх зоряний час.», - вважає підприємець.

Осінь прийде. Чого очікувати

Проте, як би ми не раділи теплу та сонечку, але осінь прийде. А з нею – новий спалах хвороб, в тому числі і ковіду. Те, що влада зможе оголосити черговий локдаун без попередження, не надати допомоги, натомість обкласти великими штрафами, ми вже знаємо. Тому голова Національної асоціації підприємців України радить своїх колегам уже зараз готуватися до обмежень.

Щонайперше, на його думку, підприємцям, які працюють на орендованій площі, варто уже зараз починати перемовини з власниками приміщень про те, щоб у випадку локдауну змінімізувати орендну плату.

Також треба зважитися на непопулярний, але потрібний крок – переглянути штат підприємства та скоротити працівників. Наступне завдання – переглянути портфель продуктів (послуг) та проаналізувати, який саме є найбільш ефективним у бізнесі. Також варто розвинути онлайн-роботу, застосувати всі засоби надання онлайнових послуг та товарів: CRM, коллтрекінг, продаж через коллцентри, доставку. Слід вкластись в рекламу, і онлайнову, і оффлайнову.

Підприємець не сподівається, що влада дослухається до вимог платників податків, проте має намір звернутися до уряду з пропозицією зробити бізнесу податкові канікули та зменшити навантаження хоча б на 50 відсотків. А на час карантину оголосити мораторій на численні перевірки підприємств фіскальними органами.

«Добре б було, якби на час карантину банки, за рекомендаціями Кабміну, надавали пільгові кредити хоча б за ставкою у 7 відсотків річних», - вважає Ростислав Пшемінський.

Нагадаємо, як уже повідомляв «Вголос», депутати Львівської міської ради вимагають від міських чиновників напрацювати дорожню карту, аби забезпечити безперебійну роботу бізнесу в умовах карантинних обмежень, які очікують нас вже на початку цієї осені. Так, є пропозиції, щоб міська влада дозволила працювати тим підприємствам, працівники яких будуть стовідсотково вакциновані.

ІА "Вголос": НОВИНИ