Часто студенти факультетів фізичної культури бояться захисту курсових робіт як вогню. Не дивно, що ця подія лякає молодь, бо про неї мало чого відомо. Викладачі більше зосереджуються на правильному написанні роботи, але про це детально написано в методичних рекомендаціях. А в процедурі захисту студент вбачає певну непередбачуваність та небезпеку для свого рейтингу. Пропонуємо ознайомитись з основними нюансами захисту, після чого ви будете більш впевненими у власних силах.

Процедура захисту курсової роботи

Захист курсової відбувається в формі публічного виступу перед комісією із викладацького складу відповідної кафедри фізкультурного факультету. Часто на захід запрошуюсь інших студентів для перейняття досвіду і поглиблення знань. Виступ зазвичай триває близько 8-10 хвилин, після чого викладачі починають ставити питання за змістом роботи. Студенту потрібно влучно дати відповіді і якісно підтримати діалог. Після всіх виступів комісія йде пити чай з тортиком і радитись щодо оцінок за курсові.

Умова успішної здачі курсової

На відмінно захиститись може студент з якісною роботою. Якщо ваша курсова не відповідає нормам ДСТУ, є недостатньо місткою, або в ній не повністю розкрита сутність проблематики –– навряд вам світить оцінка А. Радимо заздалегідь попрацювати над змістом роботи, провести більш якісне чистове редагування, керуючись вимогами, вказаними в методичці. Якщо у вас виникли проблеми під час написання завжди можна звернутись до спеціалізованих сервісів і замовити курсову роботу. До речі багато хто з них виконує доопрацювання роботи, а не тільки написання з нуля.

Готуємо матеріали для успішного виступу

Для якісного виступу студенту-фізкультурнику необхідно підготувати доповідь та мультимедійну презентацію. Це досить важливий етап, тому що він цих матеріалів залежить якість виступу.

Готуємо доповідь

Доповідь становить собою витяг з основної роботи. Обов’язково туди треба включити мету курсової, задачі, предмет, об’єкт та обґрунтування актуальності теми. Потім треба вносити інформацію з основної частини роботи, але зробити акцент слід на власну практичну діяльність замість описання зробленого літературного дослідження. До того ж виступ кожного студента обмежений за часом, слід пам’ятати, що вас можуть спинити в будь-який момент після закінчення виділених хвилин і є ризик не освітити важливі моменти роботи. До того ж на виступі викладачі оцінюють вміння студента лаконічно подати інформацію. Обов’язково треба підбити підсумки роботи, спираючись на висновки із курсової.

Готуємо мультимедійну презентацію

Презентація повинна доповнювати доповідь і допомагати аудиторії краще сприймати інформацію. Тому вона повинна бути насичена наочними даними, а не безліччю тексту. Не слід копіювати абзаци із доповіді, ваша задача –– зробити презентацію органічною і цікавою. Туди треба по максимуму включати рисунки, схеми, фото, таблиці, діаграми тощо. Фрагменти тексту краще подавати в вигляді тезисів.

На кожному слайді має бути заголовок і підзаголовок, що дозволить слухачам краще орієнтуватись в доповіді. На першому слайді обов’язково зазначається тема роботи, ім’я студента і наукового керівника.

При виборі кольорової схеми слід оцінювати властивості аудиторії. Для світлих приміщень краще обрати темні фоти, а для темних –– навпаки. Якщо немає можливості заздалегідь ознайомитись із кабінетом, краще зробити презентацію у двох варіантах.

Не слід захоплюватися кольорами, краще обрати три основних і дотримуватись їх у всій презентації. Також краще не обирати складні анімаційні ефекти, переходи, не використовувати аудіосупровід, бо це відвертає уваги слухачів.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ