Щодня ми стикаємось зі шквалом негативних новин, щодня перебуваємо в стресі. Все це аж ніяк не допомагає нам зберігати психологічну рівновагу. А вона вкрай важлива, особливо в такі буремні часи. Тож, необхідно знайти свій спосіб відновлювати свою психологічну рівновагу.

Для одних таким важелем, який допоможе схилити маятник від тривоги до відносного спокою є спорт, для інших – книжки, ще для когось – подорожі. І для багатьох – це, безумовно, творчість. 

 

Під час заняття творчістю ми перемикаємо увагу від повсякденності, концентруємось на творчому процесі, розвиваємо фантазію та займаємо руки, розвиваючи моторику. Робота руками стимулює роботу мозку, одночасно зменшує тривожність. Особливо це помітно під час роботи з глиною. Під час роботи на гончарному колі, людина повністю концентрується на шматку глини, який обертається на колі та, від взаємодії з руками, перетворюється у прекрасний предмет. А відчуття творення чогось з нічого підвищує самооцінку та дарує впевненість в собі.

Розвиток власного творчого потенціалу збільшує вашу ефективність під час інтелектуальної роботи, ви починаєте знаходити не стандартні рішення. Часто такі інсайти приходять саме під час живопису, коли здавалося б мозок не зайнятий вирішенням робочих задач. Але саме таке переключення уваги допомагає в пошуку креативних рішень.

Живопис можна і потрібно використовувати як інструмент візуалізації своїх мрій та цілей. Безумовно, якщо просто намалювати мрію і на цьому зупинитись, то вона не стане реальністю. Але, якщо намалювати мрію і щодня дивитись на неї на стіні, щоб пам’ятати для чого важко працюєш і впевнено йти до мети, то мрія обов’язково здійсниться. 

Особливу користь малювання має в осінньо-зимовий період, коли нам не вистачає сонячного світла, а навколо все сіре та похмуре. Завдяки живопису можна додати фарб в своє життя, а яскраві фарби викликають викид серотоніну в організм, що робить нас щасливішими. Тож, якщо немає змоги поїхати зимою в теплі краї, то завжди є можливість додати барв за допомогою пензля та палітри. 

Не даремно ж арт терапія ефективно використовується в психології. Людині важливо висловити свої емоції, але не завжди є змога зробити це словами. Тут на допомогу приходить фарба: за допомогою кольору можна вилити на полотно свої почуття та переживання, відпустити негатив, звільнивши місце для нових мрій та сподівань.

Заняття творчістю в дорослому віці зменшують вірогідність деменції в старості або, принаймні, відтерміновують її початок у майбутньому. Це стосується як музики так і живопису та гончарства. Сподіваємось, що дали вам чимало прикладів користі творчих занять. Тож, шукайте свій спосіб зменшити стрес та будувати нові нейронні зв’язки, а художня студія «Ліхтарик» радо вам в цьому допоможе. 

Детальніше про вплив творчості на людський мозок можна почитати в книзі «Наш творчий мозок» Діка Свааба. А спробувати терапевтичний ефект заняття творчістю можна в арт студії «Ліхтарик» на майстер-класах з гончарства та живопису. Художня студія «Ліхтарик» пропонує також подарункові сертифікати на творчі майстер-класи для близьких, колег та родичів.

ІА "Вголос": НОВИНИ