Про це розповідає видання BBC.

Комахи – це невичерпне джерело білка. На думку експертів, в майбутньому, в умовах можливої продовольчої кризи, страви із комах стануть основною їжею людства.

У світі вже давно існують компанії, які займаються розведенням комах виключно для використання в їжу.
Наприклад, «Ферма долини Коало». На ній розводять тисячі голів «мікро-скоту» - цвіркунів та борошняних черв’яків. Ферма більше схожа на невелике складське приміщення в промисловій зоні Ван-Найс (передмістя Лос-Анджелесу). 

В якості революційних фермерів виступають п’ятеро приятелів, що познайомилися колись в університеті. Всі вони молодші 30-ти років. 

«Комахи – це постійне джерело білка. Людству вже нині тяжко прогодувати сім мільярдів людей. 
Це перша Каліфорнійська ферма, де розводять їстівних комах. Хлопці називають свою її замкнутою системою. Це означає, що все, що фермери використовують у своєму бізнесі, виробляється на самій фермі. Наприклад, вони розводять риб, а воду використовують для поливу паростків люцерни та квасолі, якими годують цвіркунів.

Технологія розведення комах на фермі більше нагадує технологію виробництва марихуани: всередині приміщення розміщені шатра із фольги з підігрівом, в яких встановлені ряди лотків та підвісних баків із комахами.

Якщо в Каліфорнії розводять цвіркунів, то у Мексиці полюбляють коників. Ці комахи схожі між собою, але цвіркуни всеїдні, а коники – вегетаріанці. В Мексиці коники - шкідливі комахи, бо вони систематично знищують врожаї на фермах. Але деякі фермери знайшли на них управу і зробили вирощування коників ще одним своїм бізнесом.

Біолог-революціонер Рене Серрітос із Мексики говорить, що у світі близько двох тисяч видів їстівних комах. Четверть із них можна знайти в Мексиці, це більше ніж у будь-якій країні світу.

Шеф-повар та ресторанний критик Алехандро Ескаланте жалкує, що фермерів досить важко переконати почати вирощувати комах. Алехандро перечислив цілий ряд комах, яких він використовує у своєму ресторані в Мексиці: від скорпіонів до кліщів та личинок, що живуть в листках агави.

«Це як суші, - говорить Алехандро. Ще 20-ть років тому практично ніхто у Європі не думав, що можна їсти сиру рибу. А тепер суші всюди. Те ж саме станеться із комахами».

Єліот із Лос-Анджелесу зазначає, що їхні клієнти надають перевагу комахам із відірваними лапками, а часто просять просто у вигляді порошку.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ