Міністр оборони України Олексій Резніков заявляє, що зараз імовірність нападу Росії на Україну оцінюється як низька і що навіть США перестають називати вторгнення невідворотнім. 

Про це міністр оборони України Олексій Резніков розповів на брифінгу 3 лютого.

«У порівнянні з п'ятницею суттєвих змін чи якогось неочікуваного факту не відбулося… І вздовж кордону з Білоруссю не спостерігаємо формування ударних угруповань. Імовірність значної ескалації станом на сьогодні розглядається як низька», - сказав міністр.

Він зазначив, що військові стежать за ситуацією та розміщенням російських військ поза територією України.

«Наразі ми спостерігаємо за російськими підрозділами, які нараховують близько 115 тисяч наземного компонента, враховуючи територію Білорусі й прилеглих районів Російської Федерації, включаючи тимчасово окуповані території ОРДЛО та Криму», - додав Резніков.

Міністр зазначив, що відбувається перекидання підрозділів РФ на полігони у Криму, у Воронезькій області тощо.

«6 російських десантних кораблів із північного Балтійського флоту продовжують здійснювати перехід Середземним морем і, за нашим даними, мають зайти до сирійського порту Тартус. Не виключено, що вони можуть далі піти в бік Чорного моря», – зазначив Резніков.

Водночас у Криму «формування мілітарних угруповань не зафіксовано», хоча мілітаризація півострова триває, сказав міністр.

На Донбасі, за даними української розвідки, триває ротація бойовиків і постачання зброї та паливно-мастильних матеріалів із Росії. Розвідка також повідомляє, що в лавах бойовиків є переляк через пропаганду росіян про нібито підготовку наступу з України.

«Хочу звернути увагу, що і наші західні партнери, стратегічні партнери змінили свою риторику. Ви можете почути це з вислову секретаря Білого дому. Сьогодні ми отримали дуже важливий сигнал, що нарешті слово »imminent« як »невідворотні« стосовно можливого вторгнення вже не застосовується в офіційній риториці. Тому підстав для паніки, переляку, втечі, пакування якихось валіз – немає», - підсумував Олексій Резніков.

Нагадаємо, низка членів Бухарестської дев’ятки НАТО поінформувала, що у відповідь на запит  України готують рішення, які допоможуть посилити оборонні спроможності, кіберзахист та економічну стабільність України. 

Також, прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон під час телефонної розмови з Володимиром Путіним висловив глибоке занепокоєння ворожими діями Росії на кордоні з Україною.

ІА "Вголос": НОВИНИ