Стовбури старих дерева, які загинули від буревію минулої п'ятниці, варто віддати митцям, аби з них витесали скульптури.

Таку ідею висловили львів'яни  коментуючи у соцмережах новину про те, що буря повалила п'ять найстаріших дерев Львова.

Такий задум підтримує скульптор Петро Старух. На його думку, повалені дерева варто підготувати, законсервувати та зробити мистецький пленер у парку.

«До прикладу, у Словаччині так зібрали дерева, які принесла вода, річка. А потім організували мистецький пленер. Митці виготовили дерев'яні скульптури, які розмістили у різних місцях, не тільки в парках», - каже він.

Проте, за словами скульптора, організація такого пленеру потребує коштів, хай і невеликих. Навряд чи місто знайде їх зараз, коли потрібно буде і так долати наслідки стихії.

Хорошою ідеєю видається зробити парк дерев'яних скульптур з повалених дерев і директорові Львівського міського дитячого еколого-натуралістичного центру Ігорю Антаховичу.

«При сучасних технологіях захисту деревини, ці скульптури могли б прикрасити парки», - вважає він.

До слова, у міському дитячому еколого-натуралістичному центрі під час цієї бури не впало жодне дерево.

На думку завідувача відділу музейного документування біоресурсів Державного природничого музею НАН України Володимира Різуна, ідея хороша, але більшість дерев, які впали, є порохнявими. То ж навряд чи з них вдасться вирізати якісь скульптури.

Водночас. як повідомила «Вголосу» начальник управління екології та природних ресурсів департаменту містобудування Львівської міської ради Олександра Сладкова, з усіх п'яти найстаріших дерев Львова, придатним до скульптури є тільки старий дуб у парку Франка.

«Ми працюємо над тим, щоб законсервувати та зробити скульптуру з дуба в парку Франка. Все решта не піддається цим роботам», - каже вона.

У Львові, на жаль, не практикують перетворення дерев у  скульптури. Тут воліють передроблювати повалені дерева та гілляки. Так, після буревію, що накрив місто 25 червня, на львівську компостувальну станцію привезли 86 тонн зламаного гілля. Їх подрібнять, додадуть певні бактерії та перероблять у компост.

Натомість в Ужгороді практикують трохи іншу "утилізацію" дерев. Тут старі дерева позрізали не під корінь, а залишили досить високі стовбури.  З яких скульптори повирізали казкових персонажів - зайчиків, лисичок, ведмедиків та інше.

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ