70 відсотків хворих на ковід, які перебувають у лікарнях Львова, дихають за допомогою апаратів штучного дихання.

Про це сьогодні, 27 жовтня, повідомила начальниця управління охорони здоров'я Львівської міської ради Леся Кобецька.

За її словами, на сьогодні у лікарнях Львова ще є достатньо ліжок для ковідних хворих та вистачає кисневих точок. Але за десять днів може настане критична межа, коли медики не дадуть собі ради з великою кількістю пацієнтів.

«Якщо зараз не обмежити фізичні контакти та не ввести суворі заборони, то за десять днів ми не матимемо де класти пацієнтів», - попереджає вона.

Леся Кобецька закликає львів’ян пошкодувати медиків, які переживають третю хвилю ковіду та є дуже виснаженими. А, отже, вакцинуватися, не нехтувати вимогами вбирати маски та не скупчуватися.

За її словами, керівники міських лікувальних закладів звернулися до  комісій з ТЕБ та НС з проханням затвердити жорсткіші заходи.

Також начальниця управління охорони здоров’я Львівської міської ради повідомила, що серед пацієнтів, які зараз отримують допомогу у лікарнях, лише 9 відсотків – вакцинованих. Водночас вона зізналася, що лікарі не опитують хворих, чи вони справді вакциновані, чи купували підроблені сертифікати.

Вакциновані – тільки однією дозою

 За словами медичного директора з анестезіологічної роботи клінічної лікарні швидкої медичної допомоги Львова Івана Міськіва, у цій лікарні зараз є 427 пацієнти з коронавірусом. З них 44 – у реанімації.

«Якщо порівняти з минулим місяцем, то це на 170 пацієнтів більше», - каже він.

За його словами, якщо в лікарню поступають вакциновані пацієнти, то перебіг хвороби набагато легший. Хоча серед вакцинованих 90 відсотків тих, які встигли отримати щеплення однією дозою.

«Враховуючи такий стрімкий ріст захворювання. Нам уже за тиждень не буде куди класти пацієнтів», - попередив лікар.

Кисню всім не вистачить

У 8 міській клінічній лікарні Львова на ранок вже перебуває 210 осіб з ковідом.  З них 11 – під апаратами штучного дихання. Таку статистику озвучив генеральний директор лікарні Василь Трунквальтер.

Він запевнив, що зараз кисню в лікарні достатньо. Але може настати час, коли його не вистачить.

«Ми щодня купуємо по 3,5 тонни кисню. П’ять разів на день до нас приїжджає авто з киснем. Але ми виписуємо менше пацієнтів, ніж приймаємо», - каже лікар.

За його словами, кисню потребують не тільки «ковідні» пацієнти лікарні. Але коли кисневих точок не вистачить всім, то лікарям доведеться відмовляти пацієнтам, які лікуються в інших відділеннях.

«Ми мусимо врахувати, що пацієнти з травмами також мають право на обслуговування. Якщо ми не зможемо зупинити «ковідну» хвилю, то ми обмежимо в ургентній допомозі», - попередив Василь Трунквальтер.

Лікар зазначив, що протягом 21 дня, відколи лікарня приймає хворих на ковід, сюди вже госпіталізували 402 пацієнти. І 41 особа померла. 

Нагадаємо, як вже повідомляв «Вголос», завтра стане відомо за якими правилами житиме Львів. Адже з 30 жовтня Львівщина входить у «червону» ковідну зону.

ІА "Вголос": НОВИНИ