Як інформує УНІАН, про це повідомив на форумі директор департаменту садівництва і виноградарства Міністерства аграрної політики та продовольства Віктор Костенко.

«У 2007 році посадили 5 тисяч гектарів, у 2010 році – 2 тисячі гектарів... у 2014 і 2015 роках – по 100 гектарів», – сказав Костенко.

За його словами, на цьому ринку переважають великі виробники. На одного виробника в Україні припадає в середньому 800 га виноградників, тоді як у Франції – 13 га, а в Італії – 0,9 га. Крім того, чиновник зазначив, що в Україні складно почати новий виноробний бізнес, особливо невеликий. Охочі відкрити підприємство мають надати компетентним органам більше ніж 140 різних документів.

Костенко зазначив, що на галузь негативно впливає також відсутність державної фінансової підтримки та доступу до дешевого кредитування. Крім того, держмонополія на виробництво спирту з виноматеріалів робить неможливим переробку залишків, які не використали підприємства.

Костенко закликав малих і середніх виробників подати уряду консолідовані пропозиції з дерегуляції галузі й нагадав, що Мінагропрод ініціював скасування ліцензії на гуртову торгівлю вином для тих виробників, які торгують вином, виготовленим з власної сировини. На сьогодні така річна ліцензія коштує 500 тисяч гривень.

Нагадаємо, за даними Мінагропроду, виробництво виноматеріалів в Україні 2015 року скоротилося на 2%, порівняно з 2014-м, і становило 17,35 мільйона декалітрів. Виручка від експорту українського вина становила 38,2 мільйона доларів, що на 6,1% менше, ніж 2014 року. Основними імпортерами були Росія (69,1%), Грузія (8,6%), Азербайджан і Німеччина (по 3,4%). Імпорт вина в Україну в 2015 році скоротився на 41,2% до 56,4 мільйона доларів. Основними постачальниками були підприємства Італії (29,8%), Франції (19,3%) і Грузії (14%).
 

ІА "Вголос": НОВИНИ