Після так званого розслідування про фальшиві дипломи Олени Живко, яке з’явилося на ресурсі «Zaxid.net», прес-служба «Об’єднання добровольців» звернулася з офіційним запитом до навчального вузу, щоб там підтвердили чи спростували правдивість викладених фактів. Як і очікувалося – стаття, опублікована на ресурсі, що належить Андрію Садовому, повністю складається з вигадок та домислів.

Про це йдеться у заяві «Об'єднання добровольців», опублікованій на їхньому сайті.

Скажімо, журналісти стверджують, що Олена Живко отримала фальшивий диплом у КНУ ім. Т. Шевченка і на його основі оформила право на адвокатську діяльність. Свідченням цього, переконує сайт «Zaxid.net», є той факт, що Олена Живко була внесена у внутрішню електронну базу університету, як випускниця 2011-го року.

Та в офіційній відповіді, яку прес-служба «Об’єднання добровольців» отримала від університету, чітко йдеться про те, що фігурантка розслідування у вказаному виші ніколи не навчалася. Про Олену Живко там дізналися лише тоді, коли з’явилося псевдорозслідування: «По-перше, Живко Олена Олександрівна ніколи не була студенткою Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Відтак про видачу їй будь-яких документів щодо здобуття вищої освіти в Університеті не може бути мови.

По-друге, у матеріалах згадується сумнівна «внутрішня» база даних дипломів («Олена Живко внесена у внутрішню електронну базу університету лише в 2011 році»), якої не передбачено процедурою видачі документів про здобуття вищої освіти».

По-третє, у матеріалах також подається недостовірна інформація щодо резервування серії і номера диплома з 2011 до 2017 року: «У внутрішню базу університету також внесено диплом магістра, який нібито в 2011 році отримала Олена Живко. Водночас у 2017 році диплом юридичного факультету КНУ ім. Шевченка із абсолютно ідентичною серією і номером отримав справжній випускник, який працює в престижній київській юридичній компанії». Це є неможливим, оскільки серія і номер документів присвоювалися базами даних ІВС «Освіта» та ЄДБО в автоматичному порядку. Окрім того, серія дипломів, виданих за допомогою ІВС «Освіта» з 1997 по 2014 роки, складалася з двох великих кириличних літер, а номер містив 8 (вісім) цифр. Серія дипломів, виданих через базу даних ЄДБО, починаючи з 2015 року, складається з однієї великої латинської літери, що відповідає ступеню освіти та двох цифр, що відображають рік видачі, а номер містить лише 6 (шість) цифр.

Отже, як бачимо, журналісти «Zaxid.net» не знайшли кращого способу, щоб просто вигадати історію з дипломами. Ще й, не орієнтуючись в ситуації, придумали дипломи з номерами, які взагалі не можуть існувати. Більше того – лист від редакції сайту на адресу університету надійшов лише 8 січня, а стаття з’явилася 4-го. Тобто, журналістський запит був лише для галочки.

«Прикро, що через фейкову інформацію потерпає репутація такого престижного вишу», – коментує ситуацію Олена Живко. Також не в захопленні і вся система української адвокатури, адже її представників звинувачують в тому, що вони працюють на підставі фальшивих документів.

Натомість, Олена Живко говорить: аби з’ясувати, на основі якого диплому вона працює, слід було звернутися в Кваліфікаційно-дисциплінарну комісію адвокатури, яка і видає посвідчення адвоката та свідоцтво на ведення відповідної діяльності. Там чітко йдеться про те, що Олена Живко отримала свідоцтво на зайняття адвокатською діяльністю 3 жовтня 2012 року на підставі диплому магістра «Правознавства»  Приватного вищого навчального закладу «Львівський університет бізнесу і права», а не КНУ ім. Т. Шевченка.

«До нас ніхто з журналістів не звертався, – говорить Голова Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Львівської області Любомир Стрепко, – тому я взагалі не розумію, чим керувалися журналісти  «Zaxnet», поширюючи таку інформацію».

У той час спростування статті вимагають і у КНУ ім. Т. Шевченка. Там уже звернулися з відповідним офіційним зверненням до ПрАТ «Телерадіокомпанія Люкс». У ньому йдеться про те, що своїм розслідуванням журналісти завдали університету репутаційних збитків.

Нагадаємо, раніше очільниця “Об’єднання добровольців” Олена Живко спростувала наклепи щодо себе, опубліковані напередодні на сайті Zaxid.net. Відповідна заява Живко з’явилася на сайті “Об’єднання добровольців” у мережі Інтернет.

Тим часом очільник національного руху «ДІЯ» Дмитро Ярош розкритикував ЗМІ, які належать родині львівського міського голови Андрія Садового, за дискредитацію добровольчого руху та підігрування ворогам України.

ІА "Вголос": НОВИНИ