Закон про забезпечення функціонування української мови як державної, ухвалений 25 квітня 2019 року, є недопрацьований. Він не захищає українську мову так, як мав би робити це. Цим зокрема й дозволяє українофобам боротися за його скасування.

Про це у прямому ефірі ток-шоу «Говорить Великий Львів» заявила доктор філологічних наук, народний депутат України 7 скликання Ірина Фаріон.

«Мова освіти є визначальною категорією для розвитку держави. А цей закон насправді заводить у школи вавилонське стовпотворіння. Бо, згідно з ним, теперішні російськомовні школи, якщо ВРУ зараз не проголосує за закон Бужанського, і так будуть мати всього 80% української мови з 1 вересня. А 20% - і далі російською! Для чого нам 20% російської мови у школах?!» - зазначила Фаріон.

Професор звернула увагу й на те, що частка державної мови для школярів-представників інших національностей, за цим законом, буде ще меншою:

«Що стосується інших меншостей, на зразок Польщі та Угорщини, то чомусь ті діти матимуть українську мову 60%, а 40% - матимуть своєї мови. Прочитайте цей закон і дайте чесну відповідь: це нормально? Ні, це не нормально. Цього ми не побачимо ні у поляків, ні у прибалтів, ні в італійців, ні в іспанців. Там, якщо ти хочеш вчити свою мову - держава забезпечить це тобі через недільну школу. А в нас цей закон, який було ухвалено 25 квітня 2019 року, є ліберально-гібридним. Він сповідує категорично шкідливу драгоманівську фразу: »Українець просить мало«. Він просить для українців 80% мови, а 20% все одно залишає для окупанта».

«Цей закон - це гібридне творіння. Його неправильно ухвалені положення викликають в суспільстві подальшу хвилю помилки за помилкою. Тому він і валить все решта! Якої біди це взагалі було написано? Він не розв'язує мовного питання!» - додала Ірина Фаріон.

Прямий ефір ток-шоу дивіться тут:

Нагадаємо, згідно із законом про мову, який наразі є чинним, з 1 вересня 2020 року російськомовні школи в Україні повинні перевести 80% процесу навчання у середніх і старших класах на українську мову. 20% процесу залишається для російської мови. Тим часом у п'ятницю, 17 липня, ВРУ розглядатиме законопроект нардепа від "Слуги народу" Максима Бужанського, яким, зокрема, пропонують скасувати цю норму.

ІА "Вголос": НОВИНИ