Хімічна кастрація не може бути примусовим методом покарання, як це визначено в законопроєкті № 6449, який був прийнятий Верховною Радою.

Про це повідомила юристка-кримінолог Ганна Маляр, яка назвала цей законопроєкт «популістським текстом».

За її словами, всі особи, які вчинили статеві злочини проти малолітніх, підлягатимуть примусовій хімічній кастрації, однак це неправильно.

Вона пояснила, що такі люди діляться на дві категорії - здорових і хворих. Хворих на педофілію, які дійсно повинні підлягати хімічній кастрації, - 1-2%, а всі решта 98% - здорові. Тепер, згідно з цим законопроєктом, мають каструвати здорових людей, які скоїли злочин не тому, що вони хворі на педофілію, а через інші обставини.

Юрист пояснює, що внесення до Кримінального кодексу нової статті 59-1 (Примусова хімічна кастрація) повністю ламає систему покарань в ККУ.

«Хімічна кастрація не може бути покаранням – це міра медичного характеру», – пояснює вона.

Кастрація не може бути примусовим заходом, тільки за добровільною згодою засудженого в разі, якщо він захоче вийти з місць позбавлення волі раніше, але не менше ніж за визначений законом мінімальний термін ув'язнення.

Зазначимо, що до Верховної Ради було подано два законопроєкти – № 6449 і 6607, останній поставили на розгляд Парламентом, після того як петиція за законопроєкт набрала потрібну кількість голосів для її розгляду.

У тексті законопроєкту передбачається добровільна хімічна кастрація і створення закритого Єдиного реєстру злочинців, засуджених за злочини проти статевої свободи та статевої недоторканності малолітньої чи малолітнього. Доступ до реєстру пропонувалося відкрити тільки керівникам дитсадків, шкіл, позашкільних навчальних закладів, дитячих медустанов або інших організацій, які надають послуги неповнолітнім.

Як писав «Вголос», Верховна Рада ввела примусову хімічну кастрацію для педофілів у віці від 18 років до 65 років і створила їх відкритий публічний реєстр.

ІА "Вголос": НОВИНИ