Російськомовна депутатка Єлизавета Богуцька подала законопроєкт про відповідальність усіх громадян за наругу над державною мовою. Однак профільний Комітет ВРУ документ рекомендував відкликати, бо там нема пояснення, що саме мається на увазі під словом “наруга”.

Про це в ефірі проєкту “Говорить Великий Львів” на телеканалі NTA заявила письменниця, громадська діячка та борчиня за українську мову  Лариса Ніцой.

“У різних тіктоках пішла якась така хвиля, коли оці “силіконові губи” постійно говорять щось проти української мови. В цей час від “слуг народу” Єлизавета Богуцька, російськомовна громадянка, кримчанка, подає законопроєкт, який абсолютно закриває дірку у мовному законодавстві. Говорить, що не можна, щоб українську мову взагалі публічно зневажали і чинили над нею наругу. Бо в законі про мову щодо цього – прогалина. Там йдеться лише про посадових осіб, а про громадян загалом ні слова”, – розповіла Ніцой.

Однак, Ніцой не могла пригадати, щоб Разумков виносив на голосування цей законопроєкт. Виявилось, що документ відхилили.

“Профільному комітету ВРУ незрозуміло, що таке слово “наруга” і в законопроєкті Лізи Богуцької не описано, що таке наруга. Хоча Богуцька каже, що в нас є Кримінальний кодекс, де наруга над гербом і прапором теж названа незаконною і не розжовується, що це таке”, – обурювалась Ніцой.

ІА "Вголос": НОВИНИ