Сьогодні вранці, 20 травня, під стінами Львівської міської ради відбулась акція, учасники якої вимагали від депутатів затвердити межі Горіхового гаю.

На пікет під назвою «Кому вигідні не затверджені межі парку »Горіховий гай«» прийшли мешканці Франківсього району, передає ІА «Вголос».

Акція відбулась синхронно з сесією Львівської міської ради, оскільки це питання сьогодні не включили до порядку денного чергового пленарного засідання.

До слова, львівська міська рада ігнорувала прохання мешканців Франківського району встановити межі парку «Горіховий гай» впродовж 12-ти років. Всупереч тому, що проєктну документацію почали розробляти ще у 2009 році, вирішення цього питання затягнулось на десятиліття...

Фото: Вголос

Громадський діяч Ігор Кідик, який представляє громаду Франківського району, зазначив, що відсутність встановлених меж парку може стати причиною багатьох екологічних проблем в майбутньому.

«Межі парку мусять бути затвердженими, адже цей процес триває понад 12 років. За цей час парк катастрофічно забудовується, ці забудови призводять до екологічного лиха, а саме: парк зневоднюється, тобто не лише пересихають водойми, але й головний європейський вододіл, який проходить через межі парку, фактично змінив своє русло. Якщо це не припинити найближчим часом, то ми можемо отримати велике лихо впродовж найближчих 5 або 10 років», - зазначив активіст.
Як пояснює депутат Львівської міської ради Любомир Мельничук, питання стосовно Горіхового гаю не розглядалося сьогодні, оскільки під час підготовки відповідного рішення Львівською міською радою, у публічному просторі виникло чимало запитань і застережень. Зокрема, комісія архітектури з'ясувала, що територія парку, яку пропонують затвердити у документах — значно менша від фактично існуючої. На карті з технічною документацією, яку отримали депутати, з якихось причин «зникли» близько десятка земельних ділянок.

Він додав, що ухвалу відклали, аби встигнути повернути усе «загублене», тому наступне засідання відбудеться 17 червня.

За словами активіста Ігоря Кідика,  допоки парк не має правового статусу, мешканцям складно боротися як з паліями, які розводять відкриті багаття на його території, так і з наркоманами та пияками, яких у парку також чимало. Мешканці неодноразово звертались до поліції, але й там стверджують, що нічого вдіяти не можуть, оскільки станом на сьогодні Горіховий гай юридично не відноситься до паркової зони.

«Ця акція є абсолютно мирною... Вона пройшла доволі конструктивно. На діалог до нас вийшли керівники майже усіх фракцій і зійшлися на одностайній думці про те, що впродовж двох тижнів компромісні питання мають бути узгоджені і, станом на 17 червня, межі парку мають бути затверджені», - додав Ігор Кідик.

ІА "Вголос": НОВИНИ