Про це повідомили у Львівській філармонії.

Для любителів  класичної музики цей концерт стане подарунком від музикантів високопрофесійного рівня, які вже неодноразово засвідчували свої блискучі віртуозні можливості, музичні таланти. Відомий віолончеліст з Швейцарії Денис Северін і київський скрипаль Кирило Шарапов представляють твори європейської класи – Вольфганга Амадея Моцарта і Антоніо Сальєрі.

Проект Дениса Северіна «Моцарт і Сальєрі» відбувається у співпраці з оркестром «Віртуози Львова» і скрипалем Кирилом Шараповим. Зіркові виконавці – Денис Северін і Кирило Шарапов – згенерували чимало музичних проектів, отримавши найвищі оцінки слухачів і музичних критиків. Музиканти виступають на різних майданчиках у Швейцарії та Європі, і тепер їхній очікуваний виступ – у Львові. Їхнє бажання виступити у Львові у час свят травневих свят – днів примирення, днів пам’яті, дня Матері, буде особливим щодо нашого міста, адже такі проекти підкреслюють нашу любов до справжніх зразків класичної музики, до композиторів, які вписали себе золотими літерами у музичну культуру людства.

Денис Северін, музикант, педагогог, який багато часу присвячує навчанню українських студентів. Кирило Шарапов – блискучий скрипаль, один із небагатьох, хто виконує барокову музику в автентичному стилі. Музикант вивчає досвід багатьох країн, багато подорожує, вивчаючи європейські тенденції у виконанні барокової музики.

Вічний конфлікт темряви і світла, добра і зла добре помітний у музиці Моцарта і Сальєрі – композиторів, які жили й творили у епоху Класицизму. Це дві долі, відомість і забуття, колоссальний талант і мистецтво творити зразкову музику, геніальність та добрі здібності. Моцарт і Сальєрі – видатні сучасники з різним положенням і різною категорією можливостей. У музиці Моцарта переплітаються різні національні культури, поєднані класичні форми із глибокою емоційністю, він писав у всіх формах і жанрах. Маестро був один з найбільших мелодистів, у мелодичних зворотах він поєднав барви австрійської й німецької народної пісенності із співучістю італійської кантилени. Музичний стиль Антоніо Сальєрі містить самобутні риси «зразкової» класичної епохи.

Сальєрі був наближений до правлячих кіл австрійської імперії і займав положення шанованого музиканта, вчителя. Моцарт увійшов в історію, як геній, вихор, комета, яка засвітилася і пролетіла через все середовище тодішньої австро-угорської імперії, залишивши яскравий слід своєю творчістю.

Побутує думка, що Сальєрі свого часу отруїв Моцарта. В поєднанні того історичного конфлікту і легенди вибудувана програма концерту. У світовій літературі й музиці ця тема завжди звучала гостро. Є кілька версій щодо цього факту, який культувався як конфлікт та відомий у літературі, і, навіть, у музичному жанрі. Цей історичний факт, що Сальєрі з особливою ревністю ставився до геніальності Моцарта, у наступні епохи набув іншого значення.

У Сальєрі, одного із кращих педагогів того часу, навчався львівський Моцарт, син В. А. Моцарта, Ксавер Моцарт. Про твори Сальєрі знаємо мало. Твори ж Моцарта у наш час є найбільш виконуваними серед творів його епохи. Перед його творчістю схиляють голови не одне покоління композиторів. Це, дійсно, геній, його музика завжди актуальна.

ІА "Вголос": НОВИНИ