У Білорусі 24 січня збили російський безпілотник для розвідки, а не український, як про це заявляли у Міністерстві закордонних справ країни.

Про це повідомляє The Insider із посиланням на знімок безпілотника, оприлюднений офіційним телеканалом «Білорусь 1», повідомляє Громадське.

Також видання цитує заяву посла України в Білорусі Ігоря Кізіма, який заперечив запуск безпілотника українськими силовиками.

«Як відомо, йдеться про безпілотники »Орлан", які є лише на озброєнні Росії та Білорусі», — стверджує Кізім.

У The Insider уточнюють, що «Орлани» поставляються також до Казахстану, Киргизстану, М'янми та Узбекистану.

«Але за нинішнього стану російсько-українських відносин справді було б украй дивно, якби Україна купувала розвідувальні дрони в Росії», — пише видання.

Натомість білоруські військові стверджують, що збили не «Орлан», а Spectator M1 українського виробництва.

«Формою головної частини продемонстрований білоруською стороною дрон схожий саме на «Орлан». Крім того, крила Spectator забезпечені аеродинамічними закінцівками-вінглетами, чого немає в «Орлана»», — додали у The Insider.

У Білорусі заявили, що Україна 24 січня цілеспрямовано запустила на їхню територію безпілотник для розвідки — навіть вручили ноту протесту українському послу.

У Мінську заявили, що після нібито незаконного перетину кордону безпілотник помітили білоруські військові та змусили його приземлитися.

Там стверджують, що проаналізували бортову апаратуру і з'ясували, що його запустили з України для нелегальної розвідки над військовим полігоном «Брестський».

Натомість в Україні заперечили звинувачення з боку Білорусі та назвали їх провокацією.

«На заміну міфічним «тоннам зброї» прийшли «безпілотники». Україна не використовувала БПЛА. Закликаємо Мінськ не підігрувати дестабілізаційним діям Росії. Спокій на кордоні Білорусі та України в інтересах усього регіону», — написав речник МЗС Олег Ніколенко.

Як повідомляв «Вголос», З лютого, помічник державного секретаря США у справах Європи та Євразії Карен Донфрід провела телефонну розмову з Міністром закордонних справ Білорусі Володимиром Макеєм.

Помічник державного секретаря США стурбована планом введення 30 тисяч російських військовослужбовців до Білорусі для проведення військових навчань, особливо з урахуванням того, що понад 100 тисяч військовослужбовців вже розміщені на кордоні Росії з Україною.

Донфрід зазначила, що в разі сприяння агресії РФ, Білорусь зіткнеться зі серйозними наслідками, як і Росія.

ІА "Вголос": НОВИНИ