Психолог Валентин Кім пояснив, як поводиться Володимир Зеленський у стресових ситуаціях.

Про це він розповів у коментарі для ІА «Вголос».

«Зеленський завжди намагається уникнути будь-яких конфліктних ситуацій. Розглянемо це на прикладах. Перший такий випадок – це Тегеранська трагедія. Це той випадок, до якого він не був готовим, не існувало ніяких «Планів-Б», тренувань, як себе поводити у таких ситуаціях і так далі. Інша країна збила наш літак і відмовлялась це визнати, а Зеленський просто мовчав. Декілька днів він просто не знав, що сказати.

Тут треба розібратись, що рухає Володимиром Зеленським. Наш президент намагається подобатись. Все своє свідоме життя із раннього віку він завжди подобався людям і це вміння створило його як особистість. Завдяки цьому він став успішним, побудував бізнес і став власником розгалуженої франшизи. Він дуже чітко відчуває інтерес аудиторії. Тому з одного боку Зеленський вміє подобатись, а з іншого – впадає у залежність від цього. Як тільки він не подобається, це його розбиває вщент. І тут він зіткнувся із Тегеранською трагедією, де він не зумів викликати схвальних відгуків. Тому він чекав моменту, коли можна буде сказати щось таке, щоб це сподобалось громадянам. Це свідчить про відсутність волі, навичок протидіяти і просто витримати удар», - розказав Валентин Кім.

«У результаті він дочекався, поки будуть заяви Канади і США, Тегеран визнав свою провину і тільки після цього проявилась друга його риса – намагання видати чужу перемогу за власну. Пригадайте, як було побудоване його речення: «Після розмови зі мною президент Ірану визнав, що це вони збили літак». І ця риса проявилась не лише у цьому випадку. Пригадайте також історію з охматдитом: на останній пресконференції Зеленський приписував собі його відкриття, хоча тоді ще не було нічого відкрито і будувався охматдит за часів Гройсмана. Він заявив, що сучасна влада змогла добудувати те, що не могла зробити попередня. З формальної точки зору, все правильно, але…», - додав психолог.

«Ну і третя риса – це його вміння ображатись. Образа для нього з одного боку є мотивуючим фактором, але з другого вона може бути і фактором, який стримує. Тобто, коли він образиться на когось чи на щось, то може відмовитись від попередніх планів. І це траплялось ще до політичної кар’єри. Був випадок, коли «95-й квартал» пожартував про Україну як про актрису фільмів для дорослих, піднявся шквал критики і на комітеті Держкіно, де його студія мала отримати гроші на свої стрічки, він публічно відмовився від допомоги. Це сталось лише тому, що його тоді критикували. Тобто він поставив під ризик власні плани, бо образився. Це свідчить про те, що Зеленський є незрілим у психологічному плані», - підкреслив спеціаліст.

«Тому загалом, Володимир Зеленський орієнтований на позитив, «вподобайки»  і те, щоб його постійно оточували люди, які будуть для нього створювати комфортні умови. Це психологічна позиція внутрішньої дитини. Ця дитина потребує захисту і комфорту, вона така класна, її всі люблять і нею захоплюються. На цьому захопленні він побудував власний бренд. Але всі ці риси, які сформували його як успішного шоумена, виявились токсичними у політиці. Вони роблять його залежним від схвалення. Він не може приймати непопулярні рішення, бо боїться критики», - підсумував він.

Більше читайте тут: Рік президентства: психологічні метаморфози Зеленського

ІА "Вголос": НОВИНИ