Двоє обвинувачених у справі зґвалтування неповнолітньої дівчинки на Закарпатті намагаються уникнути відповідальності.

Як повідомили на сторінці юридичної компанії «Міллер», обвинуваченим у справі зґвалтування дівчинки на Закарпатті намагаються уникнути відповідальності. У березні цього року їм виповнилося 18 років, і саме зараз, перед завершенням судового розгляду, обвинувачені вирішили мобілізуватися. При цьому, вони не мають військової освіти, не служили строкову службу та не є офіцерами запасу, тому їх не можуть мобілізувати без добровільної згоди.

Проте зараз вони чомусь поїхали саме до Обухівського РТЦК у Київській області, хоча постійно проживають у Закарпатській області. Такий крок викликає чимало запитань: навіщо їм їхати до іншого регіону? І чому обвинувачені вирішили мобілізуватися саме перед дебатами, тобто завершальною фазою процесу, після якої суд має оголосити свій вирок? Чи не є це спробою уникнути суду?

У випадку їх долучення до ЗСУ суд зобов'язаний призупинити розгляд справи.

Аналогічна ситуація й саме з Обухівським РТЦК мала місце у Кагарлицькій справі, коли обвинувачені у зґвалтуванні поліцейські також вирішили мобілізуватися саме перед оголошенням вироку. Це лише підсилює підозри щодо використання мобілізації як способу уникнути правосуддя.

Жахливий злочин підлітки скоїли ще влітку 2021 року. Тоді двоє 15 річних та один 14-річний підлітки затягли 14-річну дівчинку до підвалу та по черзі усі троє її зґвалтували. Підлітки знімали все на відео для шантажу. Пізніше відео знущань вони завантажили в Інтернет.

16 березня 2023 року суддя Воловецького районного суду Оксана Софілканич присудила підліткам по п’ять років позбавлення волі, але звільнила від покарання, призначивши всім трьом випробувальний термін на два роки.

Суд під час ухвалення рішення враховував, що обвинувачені є неповнолітними, не мають судимостей, визнали провину та розкаялися. Також суд спирався на «позитивні характеристики», які написали обвинуваченим вчителі з місцевої школи. Вони вважають ув’язнення «занадто суворим покаранням».

Подія та вирок викликали хвилю обурення серед громадських діячів і політиків, які критикували дії суддів і педагогів. Також з'ясувалося, що коли кривдники мали перебувати під домашнім арештом, вони вільно ходили вулицями і вигукували їй образи.

ІА "Вголос": НОВИНИ