Відтепер право на пересування територією Європейського Союзу буде визначатися не від регіону походження конкретної особи, а індивідуально - від її санітарного статусу. Відтак, власники зеленого сертифікату про повну вакцинацію зможуть вільно пересуватись Європою.

Про це йдеться у пресрелізі Ради ЄС, опублікованому сьогодні, 25 січня. 

"Ключовим фактором, що визначає мандрівника, має бути вакцинація від COVID-19, тестування або одужання, що підтверджується дійсним цифровим сертифікатом ЄС про COVID. Особистий підхід істотно спростить чинні правила і надасть мандрівникам додаткову ясність і передбачуваність", - йдеться у повідомленні.

Проте Рада ЄС окремо наголошує, що у випадку критичних показників вірусу у тому чи іншому регіоні, обмеження на пересування можуть розширитися на всіх його мешканців, без огляду на наявність чи відсутність щеплення. Дані про ситуації з вірусом будуть оновлюватись на так званій епідеміологічній мапі що два тижні. 

"На основі цієї карти країни-члени повинні застосовувати заходи щодо подорожей до та з темно-червоних районів , де вірус циркулює на дуже високих рівнях. Вони, зокрема, повинні перешкоджати будь-яким необов’язковим поїздкам і вимагати від осіб, які прибувають з тих районів, які не мають сертифіката про щеплення або одужання, пройти тест перед від’їздом і помістити на карантин після прибуття", - йдеться у персерелізі.

У випадку потрапляння в «темно-червоний» район, під виключення на обмеження пересування потраплятимуть лише ті громадяни, хто мають невідкладну потребу чи подорожують за кордоном, а також діти до 12 років. 

Мандрівники, які мають дійсний цифровий сертифікат ЄС про COVID, не будуть підпадати під додаткові обмеження вільного пересування.

Дійсний цифровий сертифікат ЄС про COVID включає:

  • Свідоцтво про вакцинацію для вакцини, схваленої на європейському рівні, якщо з моменту останньої дози серії первинних щеплень пройшло щонайменше 14 і не більше 270 днів або якщо особа отримала бустерну дозу. Країни-члени Євросоюзу також можуть приймати сертифікати про вакцинацію для вакцин, схвалених національними органами влади або ВООЗ.
  • Негативний результат ПЛР - тесту, отриманий не більше ніж за 72 години до подорожі, або негативний швидкий тест на антиген, отриманий не більше ніж за 24 години до подорожі.
  • Довідка про одужання про те, що з дати першого позитивного результату тесту пройшло не більше 180 днів.

Особи, які не мають цифрового сертифіката ЄС про COVID, можуть бути зобов’язані пройти тест до або не пізніше 24 годин після прибуття. Від цієї вимоги мають бути звільнені мандрівники з основними функціями чи потребами, особи, які перебувають через кордон, а також діти віком до 12 років.

Зауважимо, що рішення Ради ЄС має характер рекомендації, і держави-члени об'єднання можуть самостійно розширювати або скорочувати перелік заходів епідеміологічної безпеки

Нагадаємо, в Україні триває кампанія вакцинації від COVID-19. Зокрема, в рамках програми «єПідтримка» додатково кожен вакцинований українець отримає 1000 грн за дві стандартні дози вакцини, та 500 грн за бустерну дозу. Про це повідомив президент Володимир Зеленський. . 

ІА "Вголос": НОВИНИ