Журналісти видання «Телеграф» знайшли інформацію, яка підтверджує співпрацю американського фонду Argentem Creek Partners (АСР), що веде діяльність в Україні, з російськими бізнесменами.

Раніше у фонді заявляли, що усі спроби пов'язати АСР з росією є фальшивими і смішними.

Між тим, як пише видання, по-перше, мова йде про фінансування фондом філіппінської фінансово-технологічної компанії Salmon, до Ради директорів якої входять потужні російські безнесмени Георгій Чесаков та Павло Федоров.

«На сайті Salmon у розділі «Рада директорів» в топ-менеджменті вказані два впливові представники російського бізнесу – Георгій Чесаков та Павло Федоров. Вони ще на початку повномасштабного вторгнення рф в Україну займали керівні посади у російському фінансовому секторі та працювали в уряді країни-агресорки», – зазначає видання.

Зокрема, Федоров, залишався на посаді правої руки голови та генерального директора «Роснєфті» Ігоря Сєчіна – одного з найвідданіших високопосадовців Путіна з часів їхньої спільної роботи в мерії Санкт-Петербурга в 1990-х роках.

«Якось малоймовірно, що цю інформацію міг не знати американський фонд АСР, який виділив Salmon $20 млн кредиту… у жодному російському виданні ми не знайшли інформації про завершення Федоровим роботи радником Сєчіна. Ніде немає його заяв з засудженням війни росії проти Україні», – підкреслюють журналісти.

По-друге, АСР намагається передати в управління стратегічний зерновий термінал «Олімпекс Купе Інтернейшнл» (холдинг GNT Group)  в Одеському порту молдавській компанії Trans-Oil Group of Companies. Компанія належить бізнесмену Важа Джаши, який має російський паспорт. В рамках кримінальної справи №22023000000000306 від 31.03.2023 року ця персона підозрюється в низці злочинів проти України в період війни з рф. Американський фонд заперечував зв’язок з Важа Джаши.

Як пише «Телеграф» з посиланням на молдавські ЗМІ, Trans-Oil Group of Companies уклала договір оренди та управління портовим терміналом «Олімпекс» із Argentum Creek Partners та Innovatus Capital Partners ще 4 квітня 2024 року. З 24 квітня термінал начебто знаходиться в стадії передачі в управління компанії.

Редакція перевірила в Інтернеті інформацію щодо російських «коренів» Джаши та з’ясувала, що з 2005 року він був засновником ТОВ «Нобил-Грейн» (вирощування зерна), яке було ліквідоване у 2015 році. Має на росії діючі ИНН 771577799213 та паспорт – серія 4521 № 632916. 

«…у випадку з Важа Джаши мова вже йде не про репутацію. А про національну безпеку. Тож тут безпекові структури, як мінімум, повинні перевірити схеми, за якими в Україні працюють ACP та структури, підконтрольні Trans-Oil Group», – резюмують журналісти.

У грудні 2022 року кредитор Argentem Creek Partners заявив про примусове стягнення кредиту в $75 млн (плюс проценти) з GNT Group. Фонд дав українцям на виконання зобов’язань пару годин. В GNT заявили, що це рішення було несподіваним. В холдингу звинувачують ACP в рейдерстві за допомогою корумпованої судової системи при адміністративному тиску з боку влади з метою перепродажу активу третій стороні.

ІА "Вголос": НОВИНИ