В Україні кожна четверта дитина страждає від полінозу – алергії на пилок квітучих дерев та рослин. Це захворювання проявляється в періоди цвітіння рослин, що викликають алергію. А от лікування недуги слід починати пізно восени або взимку. І найкращим методом вважається алерген-специфічна імунотерапія, яку скорочено називають АСІТ.

Роксолана Головин, дитячий алерголог , асистент кафедри клінічної імунології та алергології ЛНМУ ім.Д Галицького розповіла “Вголосу” як вчасно розпізнати алергію і запобігти захворюванню.

Почервоніння очей, закладений ніс, риніт, кашель, чхання — це не завжди симптоми застуди. А поширені ознаки сезонної алергії (сінної лихоманки) або, як кажуть, медики — полінозу.

Згідно зі статистикою,  від 10 до 25 відсотків дітей страждають саме алергією на цвітіння. Квіти, рослини і дерева поширюють пилок, вдихаючи який, організм піддається  подразнику, що викликає симптоми алергії. 

Які рослини викликають алергію?

“В залежності від подразника, на який виникає реакція, алергія на цвітіння у різних проявах може супроводжувати дитину від ранньої весни до пізньої осені. Її вирізняє саме оця сезонність. 

Основними алергенами є вітрозапильні рослини: дерева, які випускають сережки, злакові трави та бур’яни, які також пристосовані до розповсюдження їхнього пилку вітром”, – розповідає Роксолана Головин.

Серед дерев найбільше пилку у нашому кліматі викидають береза, дуб та вільха. Вони починають цвітіння першими.

“Наступна хвиля алергічних симптомів зумовлена пилком злакових та лугових трав і бур'янів. Саме вони стануть основним подразником, як мінімум до середини літа. Їх сезон найтриваліший”, – каже алерголог.

Серед трав, найбільш виражений алерген – пилок тимофіївки. Згідно з дослідженнями чутливість до нього мають приблизно 40% пацієнтів.

А от головними винуватцями алергії на пилок бур’янів є амброзія, полин та лобода. Найбільш активні вони з кінця весни до початку осені.

Восени, за словами лікарки, може спостерігатися алергія на спори мікрогрибів (пліснява). Коли є тепла осінь, то ці плісняві грибки “живуть” на опалому листі. Це потрібно враховувати, коли гуляєте з дитиною в парку чи лісі.

“Пліснява може розвиватися в будинках, де є кондиціонери( спори збираються у фільтрі). Це стосується і мікро кондиціонерів, які стоять в автомобілях.

У пацієнтів з алергією на плісняву, алергію може викликати наявність акваріуму в домі (у ньому можуть розвиватися грибки). Не рекомендується тримати кімнатні рослини, бо грибок може розвиватися в грунті”, – зазначає Роксолана Головин.

Симптоми полінозу

  • сильний нежить під час цвітіння якоїсь конкретної рослини;
  • набряк слизової носа;
  • сльозотеча, припухлість очей;
  • часте чхання;
  • свербіж в очах;
  • можливі напади бронхіальної астми (у 20% хворих).

Як каже алерголог, дуже часто прояви полінозу нагадують  симптоми застуди та гострої респіраторно-вірусної інфекції. 

Проте є деякі відмінності.

У дитини алергія, якщо:

  •  нежить і інші симптоми проявляються в один і той же час року,
  •  погане самопочуття, нежить не супроводжуються підвищенням температури,
  •  виділення з носа залишаються рідкими і прозорими більше трьох днів.

Лікування алергії 

Щоб дізнатись, на пилок яких дерев або трав ваша дитина має реакцію, потрібно звернутись до лікаря-алерголога і пройти спеціальні тести. Для встановлення діагнозу використовують: аналіз крові (розгорнутий і імунологічний) та шкірні проби (нанесення алергену на шкіру і вивчення реакції).

“А от лікування таки слід починати пізно восени або на початку зими, тобто, як мінімум за 4 місяці до цвітіння причинного алергену. І найкращим методом вважається алерген-специфічна імунотерапія, яку скорочено називають АСІТ”, – розповідає Роксолана Головин.

Суть процедури полягає в прийманні низьких доз алергенів, що провокують захворювання.

“Починається терапія з введення алергену у мінімальних дозах – один до мільйона, потім концентрацію збільшуємо – до сто тисяч. Далі пацієнт отримує алергени, розведені в 10000 раз, далі – в тисячу, сто, десять. Так відбувається вироблення толерантності  до алергенів”, – пояснює лікарка. 

Профілактика алергії на цвітіння

Як зазначає Роксолана Головин, тим, в кого є алергія на пилок, не варто вживати мед. Адже в меді є близько 80% пилку рослин. А також для них протипоказана фітотерапія.

У пацієнтів, що реагують на спори мікрогрибів, алергічну реакцію можуть спровокувати продукти з бродильними процесами ( дріжджове тісто, квас, сири з плісенню).

Щодо загальних рекомендацій, алерголог радить:

  • Обмежуйте прогулянки під час вітряної погоди. 
  • Після прогулянки змінюйте одяг, бо на ньому можуть залишатися частинки пилку. 
  • У вітряну  погоду зачиняйте вікна в будинку. 
  • Частіше робіть вологе прибирання.
  • На період цвітіння не варто сушити одяг на свіжому повітрі чи у дворі. Пилок з дерев може потрапляти на нього. 
  • Намагайся в період цвітіння триматися подалі від зелених насаджень.

ІА "Вголос": НОВИНИ